Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii
Publicat: 02/11/2023, 16:10

Familiile cu venituri mari din zona euro au intensificat economisirea în contextul pandemiei și dețin venituri în exces, pe care însă ezită să le utilizeze, în contextul persistenței instabilității, constată economiști ai Băncii Centrale Europene, semnalând că datele trebuie introduse în analizele privind politica monetară, care rămâne rigidă, în efortul de stabilizare a inflației.

”În cursul pandemiei, mulți oameni au economisit mai mulți bani decât în mod obișnuit, în contextul în care au fost mai puține oportunități de a face cheltuieli. (…) Unii oameni pur și simplu au vrut să se pregătească pentru un viitor incert. Subvențiile guvernamentale acordate familiilor au generat, de asemenea, venituri suplimentare”, afirmă Niccolo Battistini și Johannes Gareis, economiști ai Băncii Centrale Europene, într-o analiză privind veniturile și consumul.

Conform datelor statistice, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2019 și trimestrul al II-lea din 2023, familiile din zona euro au acumulat economii cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro mai mari decât în mod obișnuit.

Economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis au analizat dacă, în contextul dispariției efectelor pandemiei, oamenii vor începe să utilizeze economiile, așa cum s-a întâmplat Statele Unite, sau vor prefera să le mențină. Au constatat că cele mai mari economii sunt deținute de familiile cu venituri mari. Conform analizei, 20% dintre familiile cu cele mai mari venituri dețin aproape jumătate (49,3%) din excesul de economii, iar următoarea categorie ca nivel de venituri deține 19,8% din economii.

Încercând să prefigureze traiectoria consumului, economiștii BCE notează că sumele economisite tind să fie investite în active financiare non-lichide, precum acțiuni, obligațiuni sau locuințe, ceea ce nu va genera intensificarea în curând a consumului în zona euro.

”Pentru a sintetiza: familiile din zona euro au acumulat un volum mare de economii excesive de la începerea pandemiei. Am găsit date care arată că familiile mai bogate dețin cel mai mare volum și l-au investit în active non-lichide. Acest lucru sugerează că cele mai multe dintre aceste economii vor fi menținute, poate ca rezerve pentru zile dificile. Cu alte cuvinte, cei care sperau că banii economisiți în cursul pandemiei vor susține intensificarea consumului în curând probabil vor fi dezamăgiți”, argumentează economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis.

”Aceste concluzii sunt foarte relevante în evaluarea factorilor inflației și în reacțiile în materie de politică monetară”, subliniază economiștii BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) menține politica monetară strictă, în contextul acțiunilor de stabilizare a inflației și ca urmare a tensiunilor geopolitice. Activitățile economice în zona euro se mențin ”slabe”, pe fondul scăderii volumului investițiilor, consumului și serviciilor, cu impact inclusiv asupra pieței muncii, a explicat marți Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, pentru reducerea asistenței acordate de guverne în contextul crizei energetice și pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar