Acţiunile Grupului OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, au scăzut în ultimele două sesiuni de tranzacționare de la Bursa de Valori București, de la 0,55 lei la 0,52 lei pe unitate, conform cifrelor de pe piața de capital românească. Această evoluție, venită în contextul publicării raportului pe trimestrul 3 al companiei şi primelor nouă luni din 2023, care nu a adus vești la fel de bune pentru investitori ca anul trecut. Una din pricipalele cauze, dincolo de ieftinirea de la nivel european și global, este taxa de solidaritate pe care producătorul a fost obligat prin lege să o verse la bugetul de stat – virată apoi la Fondul de Tranziție, pentru plata diferențelor de costul suportate de furnizorii din schema de compensare – plafonare în energie.
Valoarea de piață a coborât, de marți dimineața, când Grupul OMV Petrom a publicat datele financiare pe Bursa de la București, până miercuri, cu peste un miliard, de la 34,27 miliarde de lei la 33 de miliarde, fiind vorba de o scădere cu 3,85%.
Ulterior, până la ora publicării materialului, acțiunile au început să crească ușor pe BVB, cu 1,61%, de la minimul de 0,5270 la 0,5385 de lei pe unitate – o valoare încă mai mică decât cea de marți – ceea ce înseamnă o capitalizare de 32,96 de miliarde de lei (la ora 15:00).
Grupul OMV Petrom a anunțat, marți, rezultatele pentru ianuarie – septembrie 2023 și T3/2023 inclusiv situațiile financiare neauditate preliminare consolidate simplificate la data de și pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2023.
Cel mai mare producător de hidrocarburi din țară a avut, în trimestrul 3, un profit de 1,6 miliarde de lei, o scădere de la 4,5 miliarde de lei în aceeași perioadă de anul trecut.
„Rezultatele noastre pentru 1-9/23 reflectă un mediu cu prețuri mult mai scăzute la energie și o scădere a cererii de gaze și electricitate, fiind, de asemenea, afectate și de efectele reviziilor planificate ale rafinăriei noastre Petrobrazi și centralei electrice Brazi. În T3/23, am avut o performanță operațională puternică, cu producția de hidrocarburi aproape constantă trimestrial și rate ridicate de utilizare pentru activele noastre din domeniul downstream după reviziile planificate”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Comparativ cu rezultatele înregistrate în contextul fără precedent din 2022, venitul nostru net raportat în 1-9/23 este cu ~70% mai scăzut, la 2,5 miliarde lei. În aceeași perioadă, investițiile noastre au fost cu aproape 50% mai mari, la 3,4 miliarde lei, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat, inclusiv dividendele de bază, au ajuns la 12,4 miliarde lei. De asemenea, în luna octombrie au fost distribuite statului român dividende speciale de aproape 600 milioane lei”, a precizat șefa OMV Petrom.
CEO OMV Petrom a amintit că în acest interval grupul a intrat în faza de dezvoltare pentru proiectul Neptun Deep, perimetrul de mare adâncime din Marea Neagră, în parteneriat cu Romgaz – în urma avizării de către autoritatea de reglementare a planului de dezvoltare a zăcământului și a atribuirii de contracte pentru principalele instalații offshore. „Am avansat cu proiectele noastre de energie regenerabilă și de infrastructură pentru e-mobilitate. De asemenea, am finalizat cu un an înainte de termen modernizarea rețelei de benzinării cu marca Petrom în cadrul parteneriatului cu Auchan, cu magazine de proximitate acum disponibile în toată țara pentru clienții noștri”, a conchis Christina Verchere.
OMV Petrom a înregistrat în T3/23 contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat în valoare de 372 milioane de lei. Așa cum anunțase la jumătatea lunii mai, OMV s-a conformat obligației de plăti o taxă suplimentară reprezentând contribuția de solidaritate, devenită obligatorie după ce, pe 12 mai, șeful statului promulgase legea de aprobare a OUG 186/2022, care a inclus, în a doua variantă trimisă la Cotroceni, un nou mod de calcul al taxei, ce viza exclusiv gigantul din energie.
Astfel, conform raportului publicat de BVB vineri, Legea nr. 119/2023 de aprobare a OUG 186/2022, a introdus obligația de plată pentru anii 2022 și 2023 a unei contribuții de 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței procesat pentru companiile cu activități de extracție și rafinare a țițeiului. Prin urmare, OMV Petrom a înregistrat în T2/23 Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2022 în sumă de 1,48 miliarde de lei și pentru perioada 1-6/23 în sumă de 498 de milioane de lei.
Banii din taxa de solidaritate au mers în fondul pentru tranziție, pentru acoperirea sumelor aferente schemei de compensare – plafonare.
Grup
Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 6,2 mld lei, cu 38% sub nivelul record din 1-9/22, determinat în principal de prețurile scăzute ale mărfurilor
Valoare a investițiilor de 3,4 mld lei, în creștere cu 48% față de aceeași perioadă a anului precedent
Contribuția la bugetul de stat, incluzând dividendele, a atins 12,4 mld lei, cu doar 17% mai scăzută față de nivelul record din 1-9/22
Explorare și Producție
Rafinare și Marketing
Gaze și Energie