Klaus Iohannis a precizat, în scris, că România îşi poate valorifica pe deplin potenţialul economic doar printr-o politică fiscală coerentă, „care are capacitarea să susţină performanţa economică, stabilitatea financiară şi să atragă în continuare investiţii străine productive”. Președintele reafirmă poziția liberalilor, transmisă de președintele Senatului Ciucă cu o zi în urmă, cu ocazia aceluiași eveniment, Topul Naţional al Firmelor, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Iohannis nu a fost prezent la eveniment, mesajul a fost recitat de Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe departamentul politici economice şi sociale.
Cu o zi înainte Președintele Senatului, Nicolae Ciucă şi-a luat angajamentul, în nume personal şi al ministrului Finanţelor, ca tot ceea ce va fi modificare fiscal-bugetară pe viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare, de cel puţin şase luni.
Performanţele firmelor românești merită apreciate cu atât mai mult cu cât au fost obţinute într-un context economic deloc facil, impredictibil în plan regional, dar şi global, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul prezentat joi de către Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe departamentul politici economice şi sociale.
„Totodată, războiul de la graniţele noastre, dar şi alte conflicte militare izbucnite recent au un impact profund asupra nevoii de securitate şi de predictibilitate pentru economiile tuturor ţărilor. Creşterea economică globală a încetinit anul acesta, cu un ritm mai pronunţat în cazul economiilor dezvoltate. Acum, în contextul evoluţiilor tragice din Orientul Mijlociu şi pe fondul amplificării tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, perspectivele economice se deteriorează suplimentar, inclusiv în zona europeană.
Comparativ cu ţările din regiune şi cu Uniunea Europeană, creşterea economică a României va rămâne în 2023 una ridicată, de peste 2%. Această dinamică se datorează, într-o măsură semnificativă, şi capacităţii de adaptare a mediului de afaceri în raport cu dificultăţile majore din vremea pandemiei, cu criza energetică, blocajele în lanţurile de aprovizionare şi scumpirea materiilor prime”, a mai transmis preşedintele Iohannis.