Românii au intrat în „febra” căutării porcului perfect de Crăciun. Află câți bani trebuie să scoată din buzunare cei care vor să cumpere un porc în viu.
Deși mai sunt aproximativ o lună și jumătate până la sărbătorile de Crăciun, românii deja încep să caute și să cumpere porcul care va completa masa festivă, scrie Adevărul.ro.
Tot mai mulți își rezervă porcul din timp, pentru a „prinde” un preț mai bun.
Există două categorii de cumpărători: cei care cumpără un porc mai mic pentru a-l crește până anul viitor și cei care îl procură pentru a-l sacrifica în acest Crăciun.
Desigur, există și diferențe de preț. Cei care optează să cumpere purceluși pe care să-i crească până anul viitor trebuie să plătească acum 500 de lei.
Alții, care vor un porc pentru Crăciun, plătesc între 1.500 și 2.000 de lei. Prețul mediu la kg de carne de porc este de 24 de lei, fiind clar că achiziția unui animal viu este mult mai economică, în special pentru cei care vor să producă preparate tradiționale.
Prețul unui kilogram de porc în viu la ferme variază între 10 și 12 lei, iar la crescătorii particulari poate urca la 17 lei.
Un fermier din comuna Odobești, județul Dâmbovița, afirmă că unii cumpărători preferă să lase porcii în ferma lui după achiziție.
„Eu ofer spre vânzare porci din rasa Pietrean şi Pic. Animalele au o greutate cuprinsă între 120 şi 180 de kilograme. Am început să vând din ei. Mă înţeleg cu oamenii, se poate oferi şi un avans pentru a-i păstra până la Crăciun”, a declarat Pavel Brumă pentru sursa citată.