Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat, luni, Iranul că vrea distrugerea eforturilor Israelului de îmbunătățire a relațiilor cu state arabe, afirmând că Teheranul se află la conducerea ”axei terorismului” din Orientul Mijlociu, în timp ce președintele SUA, Joseph Biden, i-a cerut din nou liderului israelian să întrerupă atacurile asupra Fâșiei Gaza pentru a permite transferul asistenței umanitare.
”Asistăm la un război extins între civilizație și barbarie. Barbaria este coordonată de axa terorismului, condusă de Teheran, care include și grupul șiit libanez Hezbollah, organizația islamistă Hamas, care conduce Fâșia Gaza, și rebelii huthi din Yemen. Scopul lor este readucerea Orientului Mijlociu într-o eră întunecată. Vor să distrugă progresele spre pace și tratatele noastre de pace cu vecinii arabi”, a afirmat Benjamin Netanyahu, potrivit site-ului Tagesschau.de, cu ocazia unei reuniuni cu zeci de ambasadori străini, desfășurată în Tel Aviv.
Israelul a normalizat în ultimii ani, cu sprijinul Statelor Unite, relațiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrain, Maroc și Sudan. Guvernul israelian a lansat negocieri de normalizare a relațiilor și cu Arabia Saudită.
Netanyahu le-a cerut ambasadorilor străini susținere pentru demersul Israelului de a obține eliberarea imediată a ostaticilor. ”Sunt necesare presiuni asupra Qatarului. Nu există alternativă la victorie, vom învinge grupul Hamas. Le vom oferi cetățenilor Fâșiei Gaza și tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu un viitor real de promisiuni și speranță. Toate națiunile trebuie să fie de partea Israelului, căci este o luptă colectivă”, a subliniat Netanyahu, potrivit cotidianului Haaretz.
Șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a avertizat, luni, că forțele militare israeliene pot ajunge ”în orice zonă din Orientul Mijlociu”, referindu-se în special la grupul inamic Hezbollah, activ în sudul Libanului, în Siria și în Irak, precum și la Iran și la insurgenții huthi din Yemen. ”Distrugem infrastructura Hamas în Fâșia Gaza și suntem pregătiți permanent pentru alte zone. Forțele Aeriene știu să ajungă în orice zonă din Orientul Mijlociu”, a afirmat Herzi Halevi, citat de cotidianul The Times of Israel.
Președintele SUA, Joseph Biden, a discutat luni cu Benjamin Netanyahu despre posibilitatea unor ”pauze tactice” în confruntările din Fâșia Gaza. Discuțiile s-au referit la ”cele mai noi evoluții din Israel, din Fâșia Gaza și din Cisiordania”, a transmis Casa Albă.
”Cei doi lideri au salutat intensificarea asistenței umanitare în ultima săptămână și au evocat necesitatea suplimentării semnificative a proviziilor umanitare în următoarea săptămână. (…) Președintele SUA a reafirmat sprijinul constant pentru Israel și pentru protejarea cetățenilor israelieni de grupul Hamas și de alte amenințări, evidențiind și imperativul de protejare a civililor palestinieni și de reducere a riscurilor de rănire a civililor în cursul operațiunilor militare”, anunță Președinția SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției.
”Cei doi lideri au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice pentru a le oferi civililor oportunități de a pleca în siguranță din zonele beligerante, pentru a asigura ajungerea asistenței la civili și a permite potențiala eliberare a ostaticilor. Președintele a abordat și situația din Cisiordania, evocând necesitatea tragerii la răspundere a civililor pentru actele violente”, subliniază Casa Albă.
În același timp, Departamentul de Stat de la Washington a denunțat declarațiile ministrului israelian al Patrimoniului, Amihai Eliyahu, care a sugerat că armata israeliană ar putea utiliza o armă nucleară asupra Fâșiei Gaza. ”Afirmațiile de acest fel sunt total inacceptabile. Noi continuăm să credem că este important ca toate părțile acestui conflict să se abțină de la discursuri de ură”, a reacționat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Guvernul Israelului a anunțat suspendarea pe termen nelimitat a ministrului Patrimoniului.
Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a cerut din nou, luni, instituirea unui armistițiu umanitar general în Fâșia Gaza.
”Catastrofa provocată de războiul dintre Israel și Hamas face necesar un armistițiu umanitar urgent în Fâșia Gaza. Părțile implicate în conflict și comunitatea internațională au o responsabilitate imediată și fundamentală: trebuie să pună capăt suferințelor colective inumane și să intensifice consistent asistența umanitară în Gaza”, a afirmat Antonio Guterres, citat de cotidianul Le Monde.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 10.022 de morți pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza, iar alte 25.408 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat organizației islamiste Hamas.
În Israel, atacurile armate comise începând din 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic este cuprins, potrivit diverselor surse, între 1.300 și 1.400 de morți și aproximativ 5.400 de răniți. Peste 240 de persoane răpite din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.
Foto: Profimedia
Citește și: