Să iei permisul de conducere poate fi un proces dificil sau chiar imposibil dacă ai diabet sau probleme cardiace netratate.
Încă din anul 2018, autoritățile au înăsprit condițiile, astfel că cei care vor să obțină rapid un nou permis au câteva lucruri de bifat.
În cazul celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, actul normativ în cauza, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041, prevede că ”permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare doar în cazuri excepționale”. Așadar, se va putea obține fișa medicală pentru permis auto numai dacă afecțiunea în cauza este tratată și dacă pacientul primește avizul unui medic specialist în cardiologie. De asemenea, în cazul în care situația medicală cere acest lucru, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.
Care sunt afecțiunile care necesită aviz din partea medicului cardiolog și/sau controale periodice, pentru a obține o fișa medicală pentru permisul auto:
– bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angină, angină stabilă;
– pierderea tranzitorie a stării de conștientă și a tonusului postural;
– sindromul coronarian acut, intervenția coronariană percutanata;
– bypass-ul coronarian cu grefă, transplantul de cord;
– infarctul sau accidentul ischemic tranzitoriu, stenoza semnificativă de arteră carotidă, cardiopatia congenitală;
– hipertensiunea arterială malignă, tensiunea arterială de gradul III.
Există și o categorie de persoane care nu pot obține fișa medicală pentru permisul auto:
– persoane care au suferit o operație de implantare a unui defibrilator sau care au dispozitive de asistență cardiacă;
– persoane care suferă de boli vasculare periferice, cum ar fi anevrismul aortic toracic și cel abdominal;
– persoane care suferă de insuficientă cardiacă, de cardiopatie valvulara însoțită de regurgitare aortică, de stenoza aortică, de regurgitare mitrală sau de stenoza mitrală, de cardiomiopatii structurale și electrice sau de cardiomiopatie hipertrofica cu antecedente de sincopă;
– persoane care suferă de sindrom Brugada cu episoade de sincopă.
De asemenea, cei care suferă de diabet zaharat și cei care urmează un tratament medicamentos vor trebui să primească un aviz medical diabetologic (scrisoare medicală ce conține diagnosticul și recomandarea diabetologului privind capacitatea de a conduce a pacientului) pentru a obține fișa medicală pentru permisul auto.
Persoanele care suferă de diabet sunt nevoite să efectueze controale medicale periodice, care să garanteze că pot conduce un automobil în siguranță.