Ţările de Jos au trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează The Guardian, carea citează Reuters. Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Haga.
”Cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană «Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă» din Feteşti. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înfiinţat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Aeriene Române şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, prin Forţele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin şi cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Ţările de Jos, a Coaliţiei internaţionale F-16”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării. Potrivit sursei citate, Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi.
Premierul Mark Rutte declara, la sfârşitul lunii trecute, într-o convorbire video cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Olanda va trimite avioanele F-16 în România în decurs de două săptămâni. Olandezii au promis, de asemenea, să livreze Ucrainei avioane F-16 pentru a fi folosite în luptă, alături de promisiuni similare din partea Danemarcei, Norvegiei şi Belgiei.
Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.
„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a anunţat la vremea respectivă ministrul apărării naţionale.
Mark Rutte a reafirmat că Olanda și aliații occidentali vor menține asistența militară pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.
”Cred că este esențial să reafirm că ceea ce se întâmplă acum în Gaza și atacurile teroriste asupra Israelului și toate consecințele acestor acțiuni nu ne vor distrage, nu trebuie să ne distragă și nu pot să ne distragă atenția de la ceea ce se întâmplă între Ucraina și Rusia, trebuie să ne asigurăm că lumea va putea să se concentreze atât pe Ucraina și, bineînțeles, că avem atenția total și pe ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu”, a declarat Mark Rutte, în discuțiile din ultima videoconferință cu Volodimir Zelenski.
Rutte a afirmat că se așteaptă ca și bateriile Patriot să fie furnizate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează, iar primele F-16 vor fi livrate la centrul de antrenamente din România în următoarele două săptămâni, a precizat Mark Rutte, subliniind că Olanda va menține sprijinul militar pentru Ucraina ”cât timp va fi necesar”.
Citiți și: Mark Rutte: Olanda va trimite avioane F-16 în România, pentru pregătirea piloților ucraineni