Ion Sterian, Transgaz: Construcția conductei Tuzla–Podișor, care preia gazele din Marea Neagră, e în „grafic accelerat”. Când se va face prima sudură

Ion Sterian, Transgaz: Construcția conductei Tuzla–Podișor, care preia gazele din Marea Neagră, e în „grafic accelerat”. Când se va face prima sudură
Publicat: 07/11/2023, 16:01
Actualizat: 07/11/2023, 17:41

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a anunțat, marți, că în curând se va face prima sudură la conducta Tuzla – Podișor, un proiect major de investiții, care va prelua gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat de OMV Petrom și Romgaz.

Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, a anunțat că proiectul construcției gazoductului Tuzla-Podișor este în „grafic accelerat”.

„Cum ați văzut de la sfârșitul săptămânii trecute, ce-am promis când am semnat împreună în februarie contractul de rezervare de capacitate de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT) cu consorțiul OMV Petrom și Romgaz și în cealaltă festivitate de semnare a ordinului de începere a construcției, ne-am ținut de treabă”, a anunțat Ion Sterian, marți, în intervenţia în cadrul evenimentului Romanian International Gas Conference, organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei.

„Suntem în grafic și chiar vă spun că suntem în grafic accelerat. Au început să vină vapoarele cu țeavă. Ne pregătim și de prima sudură, care în maxim opt, zece zile, se va efectua pe tronsonul Tuzla – Podișor, gazoduct care preia integral producția din Neptun Deep. Din discuțiile pe care le avem și graficul actual, undeva la sfârșitul anului viitor vom finaliza gazoductul, vor urma înca cinci, șase luni de probe tehnologice și, conform contractului semnat, la 1 iulie 2025, gazoductul este operativ”, a precizat Ion Sterian.

La eveniment au participat și șefii celor doi concesionari ai perimetrului, Christina Verchere , CEO OMV Petrom, și Răzvan Popescu, CEO Romgaz, care au confirmat încă o dată obiectivul și derularea etapelor pentru investiția în Neptun Deep.

Directorul general al Transgaz a amintit că cererea de gaze a României va crește, având în vedere marile proiecte consumatoare de gaze, dar și actualii mari clienți industriali, printre care Azomureș.

Traseul investiției

Într-un interviu pentru Gândul, directorul general al Transgaz detalia că gazoductul Tuzla (Constanța) – Podișor (Giurgiu) va însemna posibilitatea de racordare la gaze naturale pentru aproape 185.000 de locuitori și a 523 instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale, etc)

Giganții OMV Petrom și Romgaz, parteneri în proiectul Neptun Deep, și-au exprimat dorința de a rezerva capacitate de transport al gazelor extrase din Marea Neagră în cadrul Etapei Angajante a procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din Sistemul Național de Transport Gaze Naturale (SNT), derulată de Transgaz.

În 16 aprilie, conducerea Transgaz, care va contrui o conductă pentru trasportul gazelor naturale din România, a semnat cu șefii OMV Petrom și Romgaz, concesionarii perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, documentele prin care se angajează să își rezerve capacitate pe acest gazoduct din zona Tuzla – Podișor, o investiție de o jumătate de miliard de euro

Această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Acest proiect major, inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2022 – 2031, este necesar este ca să poată transporta și cele 15 miliarde de metri cubi de gaze care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și din Grecia.

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil, respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro.

Conform șefului Transgaz, primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale.

Per total, România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de peste 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online