Grupul bancar multinațional UBS a raportat, marți, primele pierderi financiare trimestriale din ultimii șase ani, în contextul în care suportă costurile preluării fostei bănci rivale Credit Suisse, informează cotidianul Financial Times.
UBS a înregistrat pierderi financiare de 785 de milioane de dolari, cu mult peste estimările de 444 de milioane de dolari ale analiștilor, în condițiile în care costurile preluării Credit Suisse s-au ridicat la 2,2 miliarde de dolari. Dacă ar fi eliminate costurile asociate contractului de preluare a Credit Suisse, profiturile UBS ar fi de 844 de milioane de dolari, înaintea aplicării impozitelor.
UBS a atras fonduri suplimentare de 22 de miliarde de dolari în operațiunile financiare, prin oferirea de dobânzi atractive, în scopul readucerii în propriul sistem a clienților care își retrăseseră fondurile ca reacție la preluarea companiei Credit Suisse.
”Suntem optimiști în legătură cu viitorul, în contextul în care construim o versiune mai puternică și mai sigură a UBS, prin decizia din martie de stabilizare a sistemului financiar, o decizie de care pot fi mândri toți acționarii noștri”, a declarat directorul general al grupului bancar elvețian, Sergio Ermotti, care anul viitor urmează să prezinte o strategie comună a companiilor UBS și Credit Suisse.
Compania bancară Credit Suisse este, deocamdată, filială a grupului UBS, dar va face obiectul fuziunii oficiale anul viitor. Credit Suisse probabil va avea pierderi de 2,2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.
La nivelul grupului, UBS a atras depozite bancare noi în valoare totală de 33 de miliarde de dolari, cele mai multe de la clienți ai băncii Credit Suisse.
Grupul bancar elvețian tocmai a prelungit o linie de creditare de nouă miliarde de dolari acordată fostului premier al Qatarului, șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani. Divizia de investiții a UBS a suferit pierderi de 230 de milioane de dolari în trimestrul al treilea, în principal din cauza scăderii profiturilor pe piețele internaționale, dar și ca efect al majorării cu 50% a costurilor operaționale, în principal în contextul fuziunii.
Citește și: