Anul 2023, „aproape sigur” cel mai CALD din ultimii 125.000 de ani. Luna trecută a fost cel fierbinte octombrie înregistrat vreodată

Anul 2023, „aproape sigur” cel mai CALD din ultimii 125.000 de ani. Luna trecută a fost cel fierbinte octombrie înregistrat vreodată
Anul 2023, „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani. - Foto: Profimedia images
Publicat: 08/11/2023, 08:22

Cercetătorii din Uniunea Europeană spun că anul 2023 ar putea deveni „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani. Acest semnal de alarmă vine după ce luna trecută a fost cea mai fierbinte octombrie înregistrată în istoria modernă a planetei.

Luna octombrie a acestui an a înregistrat o creștere semnificativă a temperaturilor, depășind clar recordul precedent din 2019, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

„Recordul a fost depășit cu o diferență de 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă semnificativă”, a explicat Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S, caracterizând fenomenul ca fiind „extrem de anormal”.

Această creștere dramatică a temperaturii este rezultatul continuării emisiilor de gaze cu efect de seră, generate de activitatea umană, combinate cu apariția fenomenului meteorologic El Nino din acest an, care a determinat încălzirea apelor din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie la suprafața Pământului în luna octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900, definită de Copernicus drept era preindustrială.

Această creștere record în octombrie face ca anul 2023 să fie „aproape sigur” să devină cel mai cald an înregistrat, conform comunicatului emis de C3S. Recordul anterior a fost stabilit în 2016, un alt an marcat de fenomenul El Nino.

Setul de date al Copernicus se întinde înapoi până în 1940, dar datele pe termen lung ale Panelului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) includ informații din surse precum carotele de gheață, inelele de copaci și depozitele de corali. Conform lui Samantha Burgess, „Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani.”

Temperaturi record și în septembrie

Acest fenomen de creștere dramatică a temperaturii nu este izolat, alt exemplu notabil fiind înregistrat în septembrie 2023, când o altă lună a depășit recordul de temperatură cu o marjă semnificativă.

„Septembrie ne-a surprins cu adevărat, așa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbușească și mă surprind mai puțin decât în urmă cu o lună,” a spus Burgess.

Climatologul Michael Mann de la Universitatea din Pennsylvania a observat că majoritatea anilor El Nino devin recorduri, deoarece căldura suplimentară generată de acest fenomen se adaugă la încălzirea constantă cauzată de activitatea umană.

Valul de căldură mortal, „noua normalitate”

Schimbările climatice au alimentat fenomene extreme din ce în ce mai distructive, inclusiv inundații mortale în Libia, valuri de căldură devastatoare în America de Sud și cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată în Canada.

„Pierderea devastatoare din cauza inundațiilor, incendiilor de vegetație, furtunilor și valurilor de căldură înregistrate în acest an nu trebuie să devină noua normalitate,” a avertizat Piers Forster, cercetător în domeniul climatologiei la Universitatea din Leeds. „Prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu, putem înjumătăți ritmul încălzirii,” a subliniat el.

Cu toate că țările și-au asumat obiective tot mai ambițioase pentru reducerea treptată a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în prezent, acestea nu au fost îndeplinite. Emisiile globale de dioxid de carbon au atins niveluri record în 2022, subliniind necesitatea unor acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online