Potrivit lui Ehud Olmert, fost premier israelian în perioada 16 aprilie 2006 – 31 martie 2009, ca lider al partidului de centru „Kadima”, întemeiat de predecesorul sau, Ariel Sharon -, premierul Beniamin Netanyahu a fost ”distrus emoțional” de atacul terorist din data de 7 octombrie, lansat de Hamas.
Fostul premier al Israelului consideră că, acum, Beniamin Netanyahu „calculează greșit” atunci când spune că Israelul va controla Gaza după încheierea conflictului cu Hamas.
Ehud Olemert susține că Netanyahu se afla într-o stare de „cădere de nervi”, din cauză a încercat să evite înlăturarea sa din funcția de premier al Israelului după ce atacurile criminale ale Hamas, din data de 7 octombrie, nu au fost anticipate de serviciile de securitate.
„Netanyahu a fost distrus emoțional, asta e sigur. Adică i s-a întâmplat ceva groaznic. Bibi a lucrat toată viața sub pretenția falsă că este Domnul Securitate.
În fiecare minut în care este prim-ministru, Netanyahu este un pericol pentru Israel. Vorbesc serios. Sunt sigur că americanii înțeleg că este într-o formă proastă”, a declarat Ehud Olmert în timpul unui interviu acordat Politico, unul în care a lansat un atac foarte dur la adresa lui Beniamin Netanyahu.
Olmert a avertizat că planul strategic al lui Netanyahu pentru păstrarea controlului asupra Fâșiei Gaza postbelice – transmis luni într-un interviu acordat ABC News – sună echivalent cu întoarcerea în anul 2005, atunci când Israelul a exercitat controlul militar asupra enclavei de coastă.
„Nu este în interesul Israelului să supravegheze securitatea în Fâșia Gaza. Este în interesul nostru să ne putem apăra într-un mod diferit decât făceam înainte de atacul din 7 octombrie. Dar să controlezi Gaza din nou? Nu.
Există o lipsă totală de planificare pentru următoarea fazăl. Ce vom face? Bine, conform lui Netanyahu, vom distruge Hamas. Și cred, apropo, că o putem face. Atunci care este următorul pas? Ce vom face atunci? Se gândește cineva la asta? Trebuie să prezentăm comunității internaționale ce avem de gând.
Dacă Israelul ar prezenta o propunere serioasă pentru negocieri între două state, aceasta ar avea un impact dramatic asupra comunității internaționale. Ne-ar oferi mai mult spațiu și timp pentru a atinge obiectivele operațiunilor noastre militare — ar avea un impact asupra opiniei publice din țările occidentale și în mass-media. Ar arăta că Israelul este hotărât să facă ceva ce nu și-a dorit în ultimii 15 ani. Deci, ceva pozitiv ar putea ieși din toate astea.
Dar nu o facem și nimeni nu vrea să se gândească la asta. Nimeni nu vrea să o explice. Nimeni nu vrea să spună. Putem face multe, dar nu putem face tot ce ne dorim”, a avertizat fostul premier al Israelului.
Citește și: