Premierul Cehiei, Petr Fiala, a decis să facă un experiment pentru a vedea dacă produsele alimentare sunt mai ieftine în Germania decât în țara sa.
În urma experimentului, șeful Guvernului de la Praga a descoperit ceea ce mulți cehi știau deja, și anume că, într-adevăr, prețurile în țara vecină sunt mai mici decât în Cehia, la produse identice.
Prin urmare, Fiala a promis că va pune presiune pe comercianți astfel încât acest fenomen să înceteze.
Premierul a decis să facă acest experiment în contextul în care mulți cehi, mai ales cei care stau în apropiere de frontierele cu Germania sau cu Polonia, preferă să meargă în țările vecine pentru a-și face cumpărăturile, arată Libertatea.
Astfel, Fiala a călătorit în orașul german Waldsassen, iar produsele pe care le-a cumpărat, nouă la număr, au inclus lapte, unt, pâine, ciocolată, ketchup, Nutella și Coca-Cola.
În Germania, costul a fost de puțin sub 20 de euro (aproximativ 500 de coroane). El a cumpărat aceleași produse și în orașul Cheb din Cehia, iar concluzia la care a ajuns nu l-a bucurat deloc.
Astfel, deși unele produse alimentare erau sensibil mai ieftine în Germania, altele, cum ar fi untul, sunt chiar și cu o treime mai ieftine.
În cazul Nutella, spre exemplu, Fiala a plătit 169,90 de coroane în Cehia, iar în Germania, același produs a costat echivalentul în euro al 113,30 coroane. Mai mult, borcanul cumpărat în Cehia avea 600 de grame, iar cel din Germania 750, de unde rezultă că Nutella este aproape de două ori mai scumpă în Cehia.
Discrepanțe similare au fost constatate în cazul Coca-Cola. Prețul ajustat de 36,80 de coroane pentru o sticlă în Germania se aplică la un volum de 1,25 de litri, în timp ce un litru costă 29,40 de coroane. O sticlă de un litru cumpărată în Cheb costă însă 32,90 de coroane.
Pe lângă diferențele de preț, cehii se confruntă și cu o altă problemă: nivelul salariilor. Astfel, în Germania, salariul mediu este mai mult decât dublu față de cel din Cehia, astfel că discrepanțele în ceea ce privește prețurile sunt și mai problematice.
În urma experimentului, șeful Guvernului de la Praga a declarat că nu Executivul este cel care dictează prețurile, ci piața liberă (producători, comercianți).
Cu toate acestea, el a promis că va lua legătura cu aceștia pentru a cere explicații în legătură cu aceste discrepanțe și a promis că Guvernul va continua să monitorizeze îndeaproape situația prețurilor.
Datele anuale calculate în septembrie de Comisia Europeană au arătat că Cehia are într-adevăr una dintre cele mai mari inflații din UE, însă nu mai mare decât România, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Profimedia