Jurnalistul Jamie Dettmer analizează impactul pe care atacurile teroriste din 7 octombrie, dezlănțuite de gruparea teroristă Hamas, îl vor avea – pe termen lung – asupra Israelului.
În anul 2006, amintește Jamie Dettmer, fiul celebrului autor israelian David Grossman – Uri – a fost ucis în Liban, atunci când tancul său a fost lovit de o rachetă trasă de Hezbollah. La înmormântarea fiului său, Grossman a vorbit despre dilema perenă cu care se confruntă israelienii care trăiesc într-o zonă atât de neiertătoare – nevoia de a se apăra fizic, păstrându-și în același timp integritatea, fără a se preda cinismului.
„Trebuie să ne ferim de puterea și gândirea simplistă, de poluarea inimii și de relele tratamente aduse oamenilor, care sunt cel mai mare blestem al celor care trăiesc într-o regiune dezastruoasă ca a noastră” , spunea David Grossman.
”Levantul este într-adevăr un mediu dur, iar Israelul se apără încă o dată, hotărât să nu se mai repete niciodată ce se numește acum Black Shabbat (n.red. – Sabatul Negru). Țara încă este zguduită de șocul și sălbăticia atacurilor Hamas – cele mai grave din istoria de 75 de ani a țării”, notează Jamie Dettmer.
Jurnalistul punctează – în analiza publicată de Politico – că Israelul a trebuit să lupte încă din momentul în care acest stat s-a născut.
Și-a proclamat independența, iar de atunci a existat o tensiune permamentă.
”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere. A fost invadată de armatele arabe în 24 de ore de la proclamarea independenței sale, iar războaiele și conflictele nu s-au oprit de atunci.
Dar atacurile Hamas din 7 octombrie, cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust, i-au șocat pe israelieni mai mult decât oricând. «Niciodată din nou» sa întâmplat – și s-a întâmplat în interiorul statului evreiesc, unde israelienii trebuie să fie în siguranță. În crederea în sine a Israelului s-a spulberat.
Înainte de atac, trei presupuneri de bază au fost împărtășite de israelieni:
Toate aceste presupuneri s-au dovedit false”, consideră jurnalistul Jamie Dettmer.
„Am spus odată că Israelul este o vilă în junglă”, a povestit fostul prim-ministru Ehud Barak.
„În interiorul vilei tale, te poți bucura de jacuzzi, muzică clasică, orice îți place. Când ieși afară, ar trebui să fii gata să apeși pe trăgaci sau să nu supraviețuiești. Dar acum a devenit mai rău. Poți fi măcelărit în vila ta. Acesta este într-adevăr un cartier în care nu există milă pentru cei slabi, nici o a doua oportunitate pentru cei care nu se pot apăra. Dar suntem o specie sfidătoare; ripostăm și vom câștiga”, a spus el.
Conform lui Ehud Barak, gruparea teroristă Hamas trebuie trebuie învinsă acum, chiar dacă, din nefericire, vor exista și victime colaterale.
„Inocenți din Gaza vor fi uciși pentru că Israelul nu poate acorda impunitate acelor criminali care au comis atacul barbar din 7 octombrie doar pentru că își folosesc proprii cetățeni pentru a se proteja”, a insistat Ehud Barak.
În materialul său, jurnalistul Jamie Dettmer prezintă situația critică prin care a trecut Noab Tibon, general-maior aflat la pensie, fost comendat al forțelor speciale ale Israelului.
„«Mi-am dat seama că suntem singuri», a spus Noam Tibon, în vârstă de 62 de ani, un general-maior pensionat și fost comandant al forțelor speciale. «Întregul sistem s-a prăbușit, sistemul care trebuia să protejeze granița s-a prăbușit. Au fost soldați curajoși care au luptat, dar cei mai mulți au fost prinși prin surprindere. Armata era în haos și era distrusă.»
Dar, în timp ce Tibon descria întorsăturile sângeroase ale Sabatului Negru al Israelului, ale cadavrelor mutilate și arse pe care le-a văzut, ale împletindu-și mașina între cadavrele împrăștiate pe drumuri, el a continuat să spună: «Am fost singuri». Ca și cum încă nu ar fi putut înțelege cum s-ar fi putut prăbuși guvernul și armata, cum s-ar fi putut lăsa să se întâmple evenimentele devastatoare din acea zi.
Acesta nu era Israelul pe care îl cunoștea – și nici nu este pentru majoritatea celorlalți”, încheie jurnalistul Jamie Dettmer.
Citește și: