Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina.
Potrivit lui, aceasta este „poziția clară” a țării sale cu privire la acest subiect, în contextul în care, în decembrie, liderii europeni urmează să decidă dacă acceptă sau nu recomandarea Comisiei Europene referitoare la invitarea Ucrainei să înceapă negocierile de aderare la Blocul comunitar.
Poziția lui Orban poate fi extrem de problematică pentru Kiev, dat fiind că o decizie în acest sens necesită unanimitate de voturi, arată Digi24.
„Nu trebuie începute discuțiile de aderare, aceasta este poziția clară a Ungariei”, a spus Orban, adăugând că Bruxelles „datorează bani Ungariei”. „Aș dori să precizez foarte clar că respingerea maghiară a începerii discuțiilor cu Ucraina privind aderarea la UE nu face obiectul unui acord comercial. Nu poate fi legată de problema fondurilor pe care Ungaria este îndreptățită să le obțină”, a mai spus premierul la radioul de stat.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat încrezător că țara sa va adera curând la Uniunea Europeană.
Declarația a fost făcută marți, cu o zi înaintea publicării, de către instituțiile europene, a unui raport referitor la progresele înregistrate de Ucraina în drumul său spre integrarea europeană.
Într-un mesaj video, Zelenski a spus că Ucraina merge înainte „în ciuda tuturor dificultăților.
„Țara noastră trebuie să fie în Uniunea Europeană”, a adăugat el, spunând că Ucraina se așteaptă ca la Consiliul European să se ia o decizie politică referitoare la aderare.
Astăzi, istoria Ucrainei și a întregii Europe a făcut pasul corect. Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Este un lucru pozitiv. În ciuda tuturor dificultăților, mergem înainte. Deja, în decembrie, așteptăm o decizie politică a Consiliului European. Ucrainenii au fost mereu și vor rămâne parte a marii familii europene. Țara noastră trebuie să fie în Uniunea Europeană. Ucrainenii merită asta atât pentru apărarea valorilor europene, cât și pentru faptul că, chiar și în vremuri de război pe scară largă, ne ținem de cuvânt și dezvoltăm instituțiile statului. Se adoptă toate deciziile necesare, a declarat Zelenski în adresarea video.
Forul executiv al Uniunii Europene a recomandat ca Ucrainei să i se permită să deschidă discuții de aderare, întrucât a remediat unele deficiențe.
Comisia a apreciat că Guvernul și Parlamentul ucrainean au demonstrat „hotărârea în a face progrese substanțiale în îndeplinirea celor 7 pași din Avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE”.
Ucraina a făcut pași pozitivi într-un efort mai larg și sistemic de a aborda influența oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a face progrese în alinierea la acquis-ul UE, chiar și în timp de război, a transmis Comisia.
Sursa foto: Profimedia