Guvernul Germaniei a îndemnat, vineri, Emiratele Arabe Unite și alte state partenere din zona Golfului Persic să colaboreze cu Occidentul pentru soluționarea pe cale politică a conflictului israelo-palestinian, avertizând Iranul și grupurile islamiste pro-iraniene să evite escaladarea confruntărilor militare.
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, s-a întâlnit vineri, în orașul Abu Dhabi, cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Oficialul german a salutat eforturile Guvernului din Emiratele Arabe Unite de susținere a activităților Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).
”Emiratele Arabe Unite constituie o punte între lumi diferite”, a afirmat Annalena Baerbock, potrivit site-ului german Tagesschau.de, reafirmând susținere pentru dreptul Israelului de a se apăra de terorism și cerând condamnarea atacurilor armate comise de militanții Hamas.
Ministrul german de Externe a îndemnat statele arabe partenere din zona Golfului Persic să susțină eforturile Occidentului de soluționare pe cale politică a conflictului israelo-palestinian.
”Nu trebuie să pierdem oportunitatea istorică de normalizare a relațiilor Israelului cu vecinii arabi”, a subliniat Annalena Baerbock, evidențiind necesitatea găsirii unei soluții de pace.
”Toți oamenii au interesul de a trăi în pace și de a avea demnitate. Aceste lucruri sunt valabile atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, iar aceste principii sunt împărtășite de majoritatea popoarelor din regiune. Toată lumea vrea ca urmașii lor să trăiască în pace”, a insistat Annalena Baerbock, citată de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Într-un mesaj adresat aparent Iranului și grupurilor islamiste pro-iraniene din Orientul Mijlociu, ministrul german de Externe a pledat pentru acțiuni de evitare a escaladării conflictului militar dintre Israel și grupurile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic. ”Mesajul nostru comun, al moderaților, pentru toți actorii extremiști din regiune este destul de clar: evitați intensificarea conflictului”, a concluzionat Annalena Baerbock.
Germania a intensificat, în ultimele săptămâni, contactele diplomatice cu Egiptul, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Qatarul, pentru a evita escaladarea conflictului militar dintre Israel și militanții islamiști din Fâșia Gaza. Guvernul Germaniei a anunțat că Recep Erdogan va fi primit la Berlin pe 17 noiembrie de cancelarul Olaf Scholz. ”În cadrul unui dineu, vor fi abordate o serie de teme politice”, a transmis Guvernul german.
În schimb, Iranul a avertizat că este ”inevitabilă” extinderea conflictului. ”Din cauza intensificării războiului împotriva civililor din Fâșia Gaza, extinderea războiului a devenit inevitabilă”, a declarat vineri Hossein Amir Abdollahian, ministrul iranian de Externe.
Bilanțul bombardamentelor lansate de Israel asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 11.078 de morți, inclusiv 4.506 minori, și 27.490 de răniți, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
Atacurile armate comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor fundamentaliste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic asupra comunităților din sudul Israelului s-au soldat, conform celui mai nou bilanț, cu aproximativ 1.200 de morți. Alte aproximativ 5.400 de persoane au fost rănite, iar în Fâșia Gaza sunt cel puțin 240 de ostatici.
Germania și Uniunea Europeană susțin soluția coexistenței a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian. Administrația SUA a exprimat, la rândul său, susținere pentru această soluție. Autoritatea Palestiniană a transmis acum câteva zile Administrației SUA că este deschisă unui rol de guvernare în Fâșia Gaza, după eventuala înlăturare de la putere a grupului islamist Hamas de către armata israeliană, dacă Washingtonul asumă angajamente clare în favoarea potențialei aplicări a soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian.
Foto: Profimedia
Citește și: Recep Erdogan condamnă vehement atacurile Israelului în Fâșia Gaza / Egiptul și Qatarul cer armistițiu