Schimbarea cauciucurilor este, de multe ori, un subiect neglijat de șoferi. Unii cred că pot să circule cu anvelope uzate sau neadaptate sezonului doar pentru că nu a nins încă.
Este cunoscut faptul că, dacă sunt prinși în trafic, fără anvelope de iarnă, în perioada rece, conducătorii auto riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Dar ce se întâmplă dacă circulă cu anvelope de iarnă când e cald afară?
Folosirea incorectă a anvelopelor poate duce la accidente. Fiecare tip de anvelopă trebuie folosit în scopul creat de producător, deși nici în România, nici în Europa, folosirea anvelopelor concepute pentru suprafețe acoperite de gheață, polei și zăpadă și pentru vreme rece nu este interzisă de legislație pe timp de vară.
Legea nu menționează schimbarea pneurilor într-o anumită perioadă, dar obligă toate tipurile de autovehicule să fie echipate cu pneuri de iarnă sau all season atunci când circulă pe drumuri acoperite de gheață, polei sau zăpadă, sau când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, indiferent de perioada calendaristică, conform Pro Motor.
Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare.
Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede, la art.112, litera h1, reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestuia, de către poliția rutieră, în cazul în care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, la circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă.
În cazul în care riști și alegi să pornești la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, poți avea neplăcuta experiență de a fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară, ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Specialiștii recomandă ca, odată ce temperaturile scad pe timpul nopții sub 7-8 grade Celsius sau se apropie de 0 grade Celsius, trebuie mers cât mai curând la vulcanizare pentru a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă.
Altfel, folosirea acestor anvelope de iarnă în alt sezon, pune în pericol viață șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.
Dacă nu vei schimba anvelopele de vară în sezonul rece, există câteva riscuri la care te expui.