Probabil că nu v-ați întrebat prea des de ce avioanele sunt de obicei vopsite în alb, deoarece pare de la sine înțeles că aceasta este culoarea cea mai potrivită. Însă, potrivit lui Sandi Toksvig, gazda emisiunii BBC Two QI, există un motiv neașteptat pentru care nu zburăm în avioane roșii, portocalii sau de culoarea curcubeului.
Gazda emisiunii – care discută despre „modurile ciudate în care companiile aeriene reduc costurile” – a dezvăluit că motivul pentru care avioanele sunt în mod normal vopsite în alb și nu în negru este că „vopseaua închisă la culoare poate adăuga greutatea echivalentă a opt pasageri”.
„Vopseaua închisă la culoare este mai grea, deoarece conține mai mulți pigmenți. Deci, vei vedea că majoritatea avioanelor sunt de o culoare mai deschisă”, spune Toksvig.
Acum, compania Menkor Aviation – care este specializată în închirierea de avioane private – susține și că există și alte motive pentru care avioanele sunt vopsite în alb.
„Albul este culoarea care reflectă cel mai bine lumina soarelui”, se spune.
„Puteți compara efectul albului asupra încălzirii cabinei cu purtarea unui tricou alb vara, este întotdeauna mai cald când porți un tricou de culoare închisă. De asemenea, puteți compara efectul albului asupra fuselajului unui avion cu aplicarea de protecție solară pe piele într-o zi însorită. Albul, deoarece reflectă cel mai bine radiația solară, ajută la minimizarea daunelor potențiale”, explică reprezentanții companiei.
Culorile albe reduc, aparent, pericolele de lovire cu păsări.
„Deși s-ar putea să nu fie evident la prima vedere, s-a demonstrat că în general culoarea albă a unui avion reduce riscul impactului cu păsările”, explică Menkor Aviation.
„Impactul păsărilor în zbor este o amenințare semnificativă și comună la adresa siguranței aeronavelor. În 2019, în Statele Unite au fost înregistrate nu mai puțin de 17.228 de coliziuni între un avion și o pasăre. Albul permite păsărilor să identifice mai bine amenințarea și să se îndepărteze de ea. Combinațiile de culori mai închise reduc contrastul dintre avion și fundalul vizual, reducând capacitatea păsărilor de a detecta aeronava și crescând riscul de lovire a păsărilor”, spun experții, potrivit ladbible.com