În cât timp se prescrie o amendă de circulație primită în străinătate, de fapt? Țările UE au reguli de circulație foarte stricte.
Dacă ați mers fără centură, ați vorbit la telefon la volan sau ați depășit limita de viteză legală, veți plăti o amendă usturătoare, în străinătate. Poate vă întrebați în cât timp se prescrie o asemenea amendă.
În data de 29 mai 2023, ÎCCJ a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.
Este bine de știut că amenzile pe care un român le poate primi peste hotare sunt de două tipuri.
Este vorba despre cele penale, în cazul faptelor mai grave sau în cazul unor țări în care noțiunea de „penal” este mult mai largă decât cea din țara noastră.
Și aici include aproape orice încălcare a legii, cum este cazul statului francez, de pildă. Totodată, există amenzile administrative, pecare noi le știm sub denumirea de contravenții.
Pentru a fi executate în România, aceste amenzi trebuie recunoscute de către instanțele române.
ÎCCJ a stabilit că termenul de prescripție a executării acestor amenzi este fie cel din codul de procedură penală, în cazul amenzilor penale, fie cel din codul de procedură fiscală, în cazul amenzilor administrative.
Executarea amenzilor administrative, care sunt considerate creanțe fiscale, se va prescrie în termenul de 5 ani prevăzut de legislația fiscală.
În schimb, sancțiunile teoretic mai grave, aduc amenzile penale aplicate de instanțele altor state și se prescriu în termenul de 3 ani prevăzut de codul penal român.
Referitor la data de la care curge termenul de prescripție, Instanța Supremă a stabilit că acesta este dat de data rămânerii definitive a hotărârii pronunțate de autoritățile din țările membre prin care s-a aplicat sancțiunea pecuniară.
Drept urmare, nu prezintă relevanță data recunoașterii sancțiunii de către instanța penală română, ci data aplicării sale de către autoritatea străină.
Totodată trebuie să reținem că nu mereu aplicarea se face de către o instanță. În unele cazuri amenzile pot fi aplicate de către organe administrative, cum ar fi cazul Poliției și aici se face referire la amenzile de circulație. În această situație, termenul de prescripție se calculează de la data la care a expirat termenul de contestare a amenzilor în instanță, scrie ziarulromanesc.de.