VIDEO | Marcel Ciolacu spune că există bani pentru cele 2 măriri prevăzute în 2024 în noua Lege a pensiilor/ Banii se iau din bugetul statului

Publicat: 15/11/2023, 23:02
Actualizat: 15/11/2023, 23:09

Sursa de finanțare pentru cele două măriri prevăzute în noua Lege a pensiilor a fost mărul discordiei în coaliția de guvernare PSD-PNL din ultimele zile. Până la urmă, a fost găsită și sursa de finanțare spune Marcel Ciolacu: „Banii se iau din bugetul statului” a afirmat premierul la emisiunea Sinteza Zilei.

Subiectul noii Legi a pensiilor a ținut primele pagini ale ziarelor, în contextul în care totul a început de la avizul întârziat al ministrului de finanțe Marcel Boloș, în ședința de guvern de săptămâna trecută. Totuși, Legea pensiilor publice a fost adoptată marți de Senat, acolo unde a fost votată cu 65 de voturi pentru, 6 împotrivă și 19 abțineri. (detalii AICI)

În tot acest context, premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că există bani la buget pentru cele două măriri de pensii prevăzute în 2024: prima de la 1 ianuarie atunci când pensiile se vor indexa cu 13,8% și a doua oară pe 1 septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii, așa cum spunea Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Normal există bani….legea pensiilor se va pune în aplicare anul viitor. Pensiile vor crește de două ori: odată la 1 ianuarie cu 13,8% și pe urmă tot sistemul…vor intra recalculările și de la 1 septembrie va intra iarăși legea în vigoare cu recalculare. Este sustenabilă, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, banii se vor lua din bugetul statului. Mai mult, marți în Parlament, Florin Roman și Lucian Romașcanu au ieșit la unison, spunând că banii necesari creșterii pensiilor se vor colecta în urma estimărilor bugetare calculate ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.(detalii AICI)

„Banii se iau din bugetul statului, pensiile se și impozitează…anumite pensii. (…) N-am închis cererea de plată numărul trei, am înțeles, erau pensiile speciale. Am (n.r. mers) la Bruxelles, am negociat, am închis cererea de plată numărul trei. În momentul acesta mai e jalonul 206, cu anumite discuții”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

Legea pensiilor se va discuta luni, 20 noiembrie în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților. Atunci va avea loc și votul în plen, Camera Deputaților fiind camera decizională, urmând ca Legea să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, dacă nu este atacată la CCR. (detalii AICI)

Cele mai importante prevederi din Legea pensiilor

– pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

– de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

– dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

– până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani urmează să se egalizeze treptat.
– în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

– se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

– sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

„Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, anunța, joi, Guvernul într-un comunicat.

Citiți integral noua Lege privind sistemul public de pensii, după amendamentele adoptate de Senat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Răspunsul lui Marcel Ciolacu pentru Rareș Bogdan: Un gest nefericit să mergi la piață cu un ceas de 30.000 euro la mână, să cumperi pătrunjel

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
(P) 5 beneficii care te vor convinge să cumperi o lenjerie din bumbac organic
×