Comandamentul Corpului Pușcașilor Marini Ucraineni a anunțat vineri că mai multe capete de pod au fost stabilite peste fluviul Nipru. Potrivit aceleiași surse, zeci de vehicule blindate ale rușilor au fost distruse pe bancul estic al cursului de apă, în regiunea Herson.
Pușcașii marini ucraineni au mai anunțat că au ucis, după stabilirea capetelor de pod, 1.216 soldați ruși și că au rănit 2.217 militari inamici, potrivit Kyiv Post. Pierderile materiale provocate invadatorilor sunt și ele mari: 24 de tancuri, 89 de piese de artilerie, 135 de camioane și mașini, 48 de transportoare blindate și patru centre de comandă. La toate acestea se adaugă 140 de drone distruse.
Tentativele rușilor de a-i împinge pe ucraineni în fluviu au eșuat din cauza barajului puternic de artilerie ucrainean, având în centru sisteme HIMARS, care dispun acum și de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.
Citește și: „Bine ați venit în viitor. E îngrozitor”: ARMA, la care nu s-ar fi așteptat nimeni, care a îngrozit soldații în Ucraina
Pentru ruși este dificil să elimine aceste poziții câștigate de Ucraina fără a compromite apărarea în alte zone. Datorită acestor capete de pod, ucrainenii ar putea în sfârșit să străpungă liniile de apărare ale rușilor.
Un cap de pod poate însemna mai multe lucruri în domeniul militar. Poate fi chiar regiunea din jurul capătului unui pod real cucerită și controlată de o forță armată sau orice zonă pe care o armată o cucerește de la un inamic și din care poate apoi să efectueze atacuri viitoare.
Însă, în mod normal, capetele de pot sunt cele stabilite după trecerea peste un curs de apă, defileu sau după debarcarea la malul unei mări. De exemplu, imediat după ce au debarcat în Normandia în 6 iunie 1944, forțele aliate au stabilit acolo și consolidat un cap de pod.