Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președinte al PNL Sector 1, a fost invitatul lui Bogdan Pavel la Gândul Exclusiv. Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti este unul necesar pentru România, spune ministrul.
„Tarniţa-Lăpuşteşti e un proiect pe care România e obligată să îl facă. Cu cât crește ponderea energiei regenerabile în mixul de producție, cu atât avem o producție intermitentă mai mare. Bate soarele/bate vântul – avem producție, dar nu întotdeauna. Această producție mai mare se cuplează cu un consum mai mare. De exemplu, sâmbăta și duminica este tot mai greu de păstrat un echilibru între producție și consum.
În general, oamenii nu sunt acasă, firmele sunt închise, deci consumul e mic. Dacă este un weekend însorit și mai bate și vântul, producția este mai mare. Putem să exportăm, dar și acolo avem o limitare pe interconexiunile cu țările învecinate. Deci, Tarniţa-Lăpuşteşti preia acest exces de producție și activează pompele din rezervorul inferior, urcă apa în rezervorul superior, iar, dacă ai nevoie să produci energie în sistem, cobori apa, o turbinezi și produci energie”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul informează că studiul de fezabilitate pentru acest proiect este „în plină procedură de achiziție”.
„Nu este o valoare mică – 3,5 milioane de euro. Dacă vă întrebați de ce mai avem nevoie de un studiu de fezabilitate, ultimul disponibil era de acum 10 ani. S-a schimbat totul de acum 10 ani, de la date din teren, studii geo-topo și până la datele comerciale ale proiectului. Este mai viabil ca oricând. Asta trebuie să înțeleagă lumea. Cu cât avem mai multă energie verde, cu atât nevoia de echilibrare a sistemului e mai mare și cu atât se plătesc mai bine aceste servicii de echilibrare”, a adăugat Burduja.
Ministrul Energiei a vorbit și despre hidrocentralele din Defileul Jiului.
„La Dumitra e salba de microhidrocentrale. Vorbim de o investiție de 150 sau 170 de milioane de euro, iar statul român deja a făcut-o, dar până la 96%. Trebuia să îi mai dea ultima cheie, dar a apărut o hotărâre de instanță și a desființat autorizația de construire. De atunci, Hidroelectrica se chinuie să treacă prin niște etape: studiul cursului de apă – patru anotimpuri, studiu de adecvanță, evaluarea de mediu. Nu au reușit să parcurgă aceste etape. Legiuitorul a încercat, prin diverse metode, să scurtcircuiteze procesul și noi vom căuta soluții pentru reînceperea lucrărilor. Ele se pot termina în 9-12 luni după ce avem actele. Mult după începerea lucrărilor, de dinainte de ’89, au apărut aceste aripi protejate”, a menționat ministrul Energiei.
Urmăriți AICI emisiunea integrală: