Primarul orașului Balș (județul Olt), Cătălin Rotea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a fost mandatat să anunțe că o firmă de top din Germania a cumpărat clădirile fostei unități IAC (International Automotive Components) din oraș, companie care în 2019 a concediat sute de angajați.
Recrutările încep în decembrie, fabrica urmând să producă din luna aprilie a anului viitor.
„Vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri avem un investitor nou la Balș: HENGST Filtration. O firmă multinațională, de nivel înalt, care ieri a cumpărat fabrica IAC, cu care am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință. (…) Vorbim de o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania, care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor – auto, aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare. O firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș”, a spus primarul Rotea.
Discuțiile pentru aducerea firmei în Balș au început în cursul lunii mai, a precizat primarul Cătălin Rotea, pentru Adevărul.
Firmei din Germania i-a fost prezentată o schemă de sprijin aprobată cu trei ani în urmă, administrația bălșeană oferind o reducere de 50% la plata impozitelor pe terenuri și pe clădiri, ceea ce înseamnă pentru producătorul de filtre o economie de aproximativ 50.000 euro anual (reducerea se acordă timp de trei ani).
Plecarea firmei IAC, cea care a activat în Balș timp de peste șapte ani, i-a obligat pe foarte mulți angajați să-și caute de lucru în alte localități.
Totuși, o parte dintre angajații IAC au primit oferta de a lucra în continuare în țările în care a fost mutată producția de componente auto (IAC producea la Balș planșe de bord, panouri de portiere, capitonaje etc., pentru Ford, Jaguar, Volvo, Land Rover, Porsche etc.).
„Așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci primăria nu a făcut nimic. Nimeni din autoritățile locale nu s-au implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece. Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau prin Polonia și s-au întors, zic eu, destul de umiliți, și-au căutat locuri de muncă prin alte părți: la Q Fort, pe la Pirelli, pe la Ford, și-și pierd vreo două-trei-patru ore din viață făcând naveta, (…) timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii”, a mai spus Rotea.
Recrutările pentru noua fabrică vor începe chiar de săptămâna viitoare, planul fiind ca primii 100 de angajați să fie selectați și să poată începe lucrul din ianuarie.
Recrutarea va continua și anul viitor, primele filtre produse la Balș urmând să iasă din fabrică în luna aprilie a anului viitor.
Edilul estimează că, în doi ani, numărul angajaților ar putea ajunge la 400.
FOTO – Captură video: Olt TV