Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a anunțat luni, în cursul unei vizite la Kiev, asistență militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de dolari, în eforturile de respingere a invaziei ruse, după ce președintele Joseph Biden a argumentat că sprijinul acordat de Washington reprezintă ”o investiție pentru securitatea” Statelor Unite.
Lloyd Austin s-a întâlnit, luni, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful Pentagonului a anunțat asistență militară suplimentară, în valoare de 100 de milioane de dolari. Washingtonul va livra armatei ucrainene muniție pentru sisteme antiaeriene, obuze de artilerie și armament anti-tanc.
”Mesajul pe care îl aduc astăzi, domnule președinte, este că Statele Unite sunt alături de dumneavoastră și vor rămâne alături mult timp. Împreună cu aliații și partenerii, vom continua să susținem necesitățile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă și exigențele în materie de apărare pe termen lung”, a afirmat Lloyd Austin, cu ocazia întâlnirii cu Volodimir Zelenski.
”Lupta Ucrainei împotriva agresiunii (președintelui Vladimir) Putin este un maraton. Dar forțele armate ucrainene continuă să înregistreze progrese constante. Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii pentru a se asigura că Ucraina are tot ce trebuie pentru a avea succes pe câmpul de luptă”, a subliniat Lloyd Austin.
Președintele Ucrainei a salutat angajamentul Washingtonului, în contextul disputelor din Congresul SUA pe tema asistenței militare destinate Kievului. ”Vizita este un semnal important. Contăm pe sprijinul dumneavoastră”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde.
Președintele Joseph Biden a argumentat, într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post, că Statele Unite își vor menține angajamentele față de Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse, și față de Israel, în contextul conflictului militar cu grupul islamist palestinian Hamas.
”Lumea este într-un moment de inflexiune, iar alegerile pe care le facem, inclusiv în crizele din Europa și din Orientul Mijlociu, vor determina direcția viitorului nostru pentru generațiile care vin”, a afirmat Biden, acuzând mișcarea islamistă Hamas și Rusia că atacă națiuni democratice.
”America nu poate și nu va permite acest lucru, ținând cont de interesele noastre de securitate națională și pentru binele întregii lumi. Statele Unite sunt o națiune esențială. (…) Dacă ne îndepărtăm de provocările de astăzi, va crește riscul extinderii conflictului, iar costurile de abordare a crizelor vor crește. Nu vom permite acest lucru. (…) Angajamentul nostru de astăzi pentru Ucraina este o investiție pentru securitatea noastră. Oprește apariția unui conflict mai mare mâine”, a subliniat Biden.
Statele Unite au acordat Ucrainei asistență militară de aproximativ 44 de miliarde de dolari de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022.
Foto: Profimedia
Citește și: