Fermierii români sunt tot mai aproape să primească mult doritele derogări pentru GAEC 7, rotația culturilor, și GAEC 8, condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă. Ministrul Agriculturii a cerut în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, necesitatea prelungirii derogărilor și în anul 2024.
Fermierii români se confruntă în continuare cu mari dificultăți, din cauza conflictului din Ucraina, situație peste care s-au suprapus efectele secetei severe, a motivat solicitarea Florin Barbu, în cadrul reuniunii.
În aceste condiții, prelungirea derogărilor este obligatorie, pentru a nu pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene. Fermierii români, dar și cei europeni au nevoie de susținerea și sprijinul nostru real în aceste vremuri complicate, pentru a putea să continue să producă suficient
Nu este prima dată când România face această solicitare, țara noastră a propus ca suprafața neproductivă să fie calculată la nivelul întregii suprafețe agricole a fiecărui stat membru, nu la nivelul fiecărei ferme.
România are în acest moment o suprafața de aproximativ 2 milioane de hectare pârloagă – zone și elemente neproductive – aceasta este o realitate de care este obligatoriu să se țină cont în luarea deciziei, conform ministrului Agriculturii.
CITEȘTE ȘI: