Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților

Grupul BRICS cere armistițiu umanitar durabil în Fâșia Gaza și eforturi internaționale pentru încetarea totală a ostilităților
Publicat: 21/11/2023, 22:06

Grupul BRICS a condamnat, cu ocazia summitului desfășurat marți, atacurile asupra civililor israelieni și palestinieni, și a cerut instituirea imediată a unui armistițiu durabil în Fâșia Gaza, intensificarea asistenței umanitare și eforturi internaționale pentru încetarea permanentă a confruntărilor între armata israeliană și grupul islamist Hamas.

Grupul națiunilor emergente – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – a organizat marți un summit prin videoconferință pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. La reuniune au participat și liderii Argentinei, Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Au fost condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile generale și vizarea infrastructurii civile, precum și acțiunile de provocare, de instigare și distrugere. Am evidențiat că trebuie protejați civilii, în conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu reglementările internaționale în domeniul drepturilor omului. (…) Am condamnat orice tip de transfer forțat, individual sau masiv, precum și acțiunile vizând deportarea palestinienilor de pe propriul teritoriu. (…) Am exprimat preocupări profunde privind situația umanitară precară din teritoriile palestiniene ocupate”, arată Declarația grupului BRICS, difuzată de Președinția sud-africană a organizației.

Liderii statelor din cadrul BRICS au reiterat angajamentul în favoarea ”soluționării pe cale pașnică a diferențelor și disputelor” și au cerut instituirea ”imediată” a unui armistițiu umanitar durabil” care să conducă la încetarea ostilităților.

”Am reiterat susținerea puternică pentru eforturile regionale și internaționale în sensul obținerii încetării imediate a ostilităților, în sensul protejării civililor și furnizării de asistență umanitară”, subliniază grupul BRICS.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a acuzat, marți, Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. ”Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război. Refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul. Cerem imediat comunității internaționale să adopte acțiuni urgente și concrete pentru a pune capăt suferințelor din Fâșia Gaza și a deschide calea pentru soluționarea corectă și pașnică a acestui conflict”, a declarat Cyril Ramaphosa, cu ocazia reuniunii.

La rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut organizarea ”rapidă” a unei conferințe internaționale de pace. ”Nu poate fi pace, nu poate exista securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluție corectă la cauza palestiniană. Toate părțile implicate în conflict trebuie să înceteze imediat ostilitățile, violențele și atacurile, trebuie să elibereze deținuții civili și să evite pierderile de vieți omenești”, a declarat Xi Jinping.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 14.128 de morți în Fâșia Gaza, inclusiv 5.840 de minori. Alte peste 33.000 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți. Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden reafirmă că Israelul și grupul Hamas sunt ”foarte aproape” de un acord, dar rămâne prudent / Ar putea fi eliberați zeci de ostatici

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online