Ministerul Mediului condus de liberalul Mircea Fechet anunță că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare. Investiția este parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Marți, a fost publicat în platforma SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru realizarea sistemului ce va utiliza imagini satelitare pentru monitorizarea tăierilor din pădurile României, anunță Ministerul Mediului. Zece zile este termenul legal pentru depunerea contestațiilor.
Potrivit aceleași surse, câștigătorul desemnat de către Comisia de evaluare este asocierea RARTEL S.A. (Leader), ESSENSYS SOFTWARE,TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câștigătoare după aplicarea criteriului de atribuire ”cel mai bun raport calitate preț” și verificarea documentelor suport aferente.
Potrivit ministrului Fechet, noul sistem va dispune de 4 drone echipate cu camere optice de înaltă reducere care vor fi operate de echipele de teren care au la dispoziție 4 autoturisme pentru a monitoriza tentativele ilegale de defrișare a pădurilor din România.
„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date #SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor #LiDAR. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ministrul Mediului.
Contractul are o valoare totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA și este parte a proiectului derulat de Ministerul Mediului- “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR – Investiția 5 – Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7 – Transformare digitală.
CITIȚI ȘI: