Mircea Fechet: Am toată încrederea că echipa noastră care se află la OCDE va înregistra un succes cel puțin la fel ca cel de luna trecută de la EPOC

Mircea Fechet: Am toată încrederea că echipa noastră care se află la OCDE va înregistra un succes cel puțin la fel ca cel de luna trecută de la EPOC
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/11/2023, 10:57

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a participat marți la reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a avut loc la Palatul Victoria și a fost prezidată de prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„După cum știți, în sarcina noastră se regăsește cel mai mare număr de instrumente juridice la care trebuie să asigurăm alinierea. Noi gestionăm acest proces atât pentru Comitetul pentru Politici de Mediu (EPOC), cât și pentru Comitetul privind Chimicalele și Biotehnologia (CBC). Suplimentar, există o evaluare separată în domeniul deșeurilor, în cadrul Grupului de lucru pentru productivitatea resurselor și deșeurilor”, a anunțat Mircea Fechet.

Fechet a adăugat că are încredere în echipa sa aflată chiar în aceste momente la OCDE și a punctat nevoia de continuare a colaborării interinstituționale în ce privește dezideratul aderării României la OCDE.

Am toată încrederea că echipa noastră care se află în prezent la OCDE, va înregistra un succes cel puțin la fel de apreciat ca cel de luna trecută de la EPOC. Nu în ultimul rând, aș vrea să punctez nevoia de continuare a colaborării interinstituționale, aspect cu care noi ne întâlnim frecvent ținând cont de faptul că protecția mediului este un subiect orizontal, acest aspect generând o serie de instrumente sau subiecte pentru care partajăm răspunderea cu alte instituții, a subliniat Mircea Fechet.

În cadrul reuniunii, s-a pus accent pe necesitatea existentei unei comunicări publice eficiente referitoare la procesul de aderare la OCDE, care va face obiectul unor discuții în perioada imediat următoare, comunicarea strategică fiind absolut necesară, atât pentru adresarea mesajelor către publicul larg, cât și pentru specialiștii implicați în relația cu OCDE.

La reuniune au mai participat Marian Neacșu, viceprim-ministru, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, Ligia Deca, ministrul Educației, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și Luca Niculescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe.

România se află în etapa tehnică a procesului de aderare la OCDE

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat marți că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE, a transmis fostul ambasador al României la Paris, Luca Niculescu.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare, mai precizează Executivul de la București.

CITIȚI ȘI:

Sistem cu monitorizare satelitară pentru combaterea defrișărilor ilegale de pădure/ Cine a fost desemnat câștigătorul contractului?

VIDEO | Marcel Ciolacu „nu primește hate” pe stradă/ Cum justifică premierul graba cu care Executivul demarează reformele?/„Trebuie să aderăm la OCDE”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună