Ministerul Transporturilor a primit limitele bugetare în care ar trebui să se încadreze cu necesarul de fonduri în anul 2024. Aproximativ 24 miliarde lei. Ministrul Grindeanu a transmis, vineri, că nu se poate încadra în limitele trimise de cei de la Finanțe.
Aici intervine puterea de convingere, iar Sorin Grindeanu spune că „știe să negocieze”.
Domnii de la Finanțe ne-au trimis limitele bugetare pentru anul 2024, aproape la fel cu ce am primit pe 2023, deci undeva în jur de 24 de miliarde. Nu se poate în 2024 să fie mai puțin decât am avut în 2023. Exclus așa ceva, credeți-mă, că știu să negociez, astfel încât Transporturile să continue într-un trend ascendent.
Iar, conform estimărilor inițiale, Transporturile ar avea nevoie anul viitor de un buget triplu față de anul acesta.
Discuția inițială e adevărat, în interior a fost undeva de trei ori mai mare decât alocarea de anul acesta, discuția inițială în minister. Deci de trei ori mai mare decât anul acesta. Sigur că mi-a fost milă de reacțiile pe care le-am provocat spunându-i limitele la care am avut inițial. Da, sigur că lucrul ăsta se negociază, se duc în jos.
Grindeanu are și motive pentru care justifică aceste fonduri: sunt multe proiecte de investiții. Până acum „Transporturile erau în perfuzii”.
E măsura proiectelor de investiții, pentru că altfel ajungem într-o zonă e care nu și-o dorește nimeni, și anume una de băltire, așa cum a fost la transporturi 30 de ani. O o zonă în care ținem transporturile în perfuzii. Nici nu moare, dar nici nu trăiește bine.
Bugetul Ministerului Transporturilor aproape s-a dublat în ultimii doi ani. Dacă în anul 2022 a avut la dispoziție 14 miliarde, pentru 2023 Transporturile au avut alocate prin legea bugetului peste 20 miliarde, însă, conform unor declarații anterioare ale ministrului, va încheia anul pe la „27-28 miliarde”.
Exact în urmă cu 2 ani s-a depus jurământul de către Guvernul Ciucă în Parlament, în 21 noiembrie. Azi sunt 2 ani, de când sunt și eu la Transporturi și am avut bugetul pe 2021 cam 14 miliarde. Eu zic că încheiem anul ăsta, adică după 2 ani, aproape dublu.
CITEȘTE ȘI: