Aflat la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”, premierul Marcel Ciolacu spune că „atunci când există un război, întotdeauna există și un spionaj economic care ajunge în alte limite”, cu referire la pericolele, dar și la oportunitățile României într-un context de securitate regional și global complicat.
În acest sens, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre viziunea sa pentru orizontul de timp 2030. Din punctul său de vedere, războiul din Ucraina a adus României costuri, dar și beneficii, și a dat asigurări că viața cetățenilor români în următorii 6 ani se va „schimba foarte mult”, a precizat premierul.
Foarte mult! Când există un război, întotdeauna există și un spionaj economic care ajunge în alte limite. Când este pace, totul se dezvoltă cu o rapiditate mult mai mare. A apărut inteligența artificială, noivedem lucrurile minore pe Tiktok, pe Facebook, cum fake news-urile…. Provocarea este mult mai mare decât o cuantificăm, a precizat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a spus că viziunea sa pentru 2030 merge pe două paliere. Un plan care ține cont de contextul de securitate regional și global, dar și un plan de țară, al României, spune premierul.
În acest moment trebuie să avem un plan care să țină cont de contextul regional și global, cu crizele de securitate pe care le avem în acest moment și să sperăm șă se vor limita la acestea. Și trebuie să avem un plan al nostru, al României, a adăugat Marcel Ciolacu.
Premierul a punctat și îndatoririle constituționale ale statului român față de cetățenii săi în educație și sănătate, dar și în infrastructură. De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că România va deveni un hub regional în domeniul energiei, odată cu exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră – coridorul Neptun-Deep.
Astfel, conform șefului Executivului, acest aspect va dezvolta infrastructura energetică a României, urmând să se creeze o mai bună interconectivitate cu Republica Moldova, pentru ca țara noastră să ajute la eforturile vecinilor de peste Prut în ce privește dezideratul independenței energetice a Moldovei.
„În primul rând, trebuie să acoperim, în afară de datoriile pe care le are statul român față de cetățeni în ceea ce privește sănătatea, învățământul, infrastructura. Vom avea investiții majore în energie (…) Cu acest mix de energie ne vom transforma într-un hub regional categoric pe acest domeniu, urmând pe urmă șă dezvoltăm toată infrastructura și interconectarea cu și cu Republica Moldova, să creștem gradul de interconectare cu Europa”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI: