Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 27 noiembrie 2023, la deschiderea seminarului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, cu titlul Necessary And (Im)Possible: What The Eu Really Thinks About Enlargement, eveniment organizat de think-tank-urile European Council for Foreign Relations și GlobalFocus Center, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a prezentat poziţia României, de susţinere a procesului de extindere a Uniunii Europene, cu precădere în contextul actual marcat de crize suprapuse atât în plan regional cât şi internaţional.
În context, a evidențiat faptul că procesul de extindere reprezintă o investiţie geostrategică pentru menţinerea şi dezvoltarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii în Europa valorilor democratice comune.
„Perspectiva europeană atât a Balcanilor de Vest, cât și a partenerilor noștri estici este singura opțiune sănătoasă pentru pace, stabilitate și prosperitate pe termen lung. Cred că nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă. Nici țările din Balcanii de Vest, nici partenerii noștri estici, Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Nu ne putem permite să le lăsăm în sfera actorilor agresivi, mai ales acum, când democrația este la limită, iar securitatea în regiune este foarte fragilă”, a precizat ministrul român al Afacerilor Externe.
Şeful diplomaţiei române a subliniat, totodată, poziția României favorabilă continuării accelerate a procesului de extindere a UE, bazat pe meritele proprii ale candidaţilor, în paralel cu procesul instituţional intern necesar pentru a pregăti Uniunea să primească noi membri.
Pe fondul agresiunii militare în curs a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în vecinătatea strategică a UE, s-a conturat o puternică înțelegere comună în cadrul Uniunii: Extinderea UE ar trebui să fie redinamizată ca o parte importantă a setului de instrumente al UE pentru a răspunde în mod corespunzător la evoluțiile geopolitice dramatice și fără precedent, a declarat Odobescu.
Ministrul de Externe a reiterat sprijinul pentru adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor necesare deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, în conformitate cu realizările remarcabile ale celor doi candidaţi recunoscute de către Comisia Europeană prin evaluările pozitive publicate la 8 noiembrie 2023.
Acest mesaj a fost transmis fără echivoc de către liderii europeni de la Granada, precum și de către Comisia Europeană în cel mai recent pachet de extindere, un moment istoric, fiind primul pachet de acest fel care include o evaluare pentru cei trei parteneri estici ai noștri – Ucraina, Republica Moldova și Georgia – care anul trecut s-au angajat pe calea aderării europene. Același mesaj este transmis și partenerilor noștri din Balcanii de Vest – ei aparțin familiei europene, a adăugat Odobescu.
Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul pentru avansarea parcursului european al Balcanilor de Vest, în conformitate cu metodologia extinderii, precum şi necesitatea ca opţiunea pro-europeană strategică a partenerilor din Balcanii de Vest să fie asumată de aceştia în baza promovării şi aplicării valorilor europene, cu precădere în contextul amenințărilor asimetrice la adresa regiunii, ca efect al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
„Considerăm că extinderea UE și dezbaterea privind reformele instituționale sunt procese paralele. Urmărim să facem Uniunea noastră mai puternică. Extinderea și reforma pot și ar trebui să avanseze fără condiții prealabile, în ritmul lor, urmând propriile mecanisme și reguli. Ambele procese – extinderea și consolidarea capacității de acțiune a UE – sunt pregătite să facă din Uniunea noastră un actor geopolitic mai relevant, atât în vecinătatea noastră strategică, cât și pe scena mondială”, a conchis Luminița Odobescu.
CITIȚI ȘI:
Victor Ponta, reales președinte al Pro România: „Ne vom lupta mai bine pentru ideile în care credem”