EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja, printre voluntari la debutul proiectului „Case cu căldură”. „Este un efort de solidaritate națională”

Publicat: 27/11/2023, 14:39

Angajați ai Ministerului Energiei, în frunte cu Sebastian Burduja, precum și jurnaliști au luat parte la o acțiune de voluntariat la debutul proiectului “Case cu Căldură”, inițiat de Asociația Energia Inteligentă și dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Energiei. Proiectul își propune să încălzească locuințele a 1.000 de familii aflate în nevoie. Cu ajutorul Crucii Roșii, până în prezent au fost identificate 219 familii, din județele Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov precum și din București.

Vremea nu a fost deloc un aliat pentru voluntarii care au luat parte la lansarea campaniei “Case cu căldură”, în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice. Și, totuși, preț de câteva ore, ministrul Energiei, angajați din cadrul ministerului precum și jurnaliști au pregătit, în satul Teșila, din Valea Doftanei, primele pachete de lemne care vor fi oferite familiilor nevoiașe care se încălzesc cu lemne de foc.

“Într-o zi friguroasă suntem aici să facem căldură în casele românilor. Ministerul Energiei în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă am dat startul acestei campanii, “Case cu căldură”, în cadrul Parteneriatului pentru combaterea sărăciei energetice extreme. Vom fi alături la Asociația Energia Inteligentă împreună cu întreaga echipă și mă bucur că voluntari din Ministerul Energiei au răspuns acestui apel pentru că suntem cu toții aici să dăm o mână de ajutor românilor care pur și simplu nu au cu ce să-și încălzească locuința iarna aceasta”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, la debutul campaniei, ministrul Sebastian Burduja.

Conform oficialului, acestei initiative s-au raliat deja companii din sectorul energetic, dar și simpli.

“Ne dorim cât mai mulți români să participe la această campanie nu pentru că Ministerul Energiei n-ar putea sau n-ar dori să facă de unul singur acest demers, ci pentru că este un efort de solidaritate națională. Să fim solidari cu cei care, pur și simplu, nu au posibilitatea de a-și încălzi locuința”, a completat Burduja.

La rândul său, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre necesitatea parteneriatului public.

“Practic, ne-am propus astăzi să facem primul pachet, n-o să fie doar primul pachet, dar am vrut să arătăm că putem, printr-o inițiativă, prin foarte multă căldură, prin bunăvoință, prin determinare, să încercăm să ajutăm niște oameni sărmani, niște oameni care, din păcate, în multe situații, nu au cum să facă acest lucru.

Am constatat cu toții cât de greu este să poți să aduci căldură în casele oamenilor, să poți să iei aceste rărituri, aceste lemne care, din pacate, nu ar folosi nimănui, și să le duci direcționat la niște oameni care fie sunt în vârstă, fie au probleme de sănătate, fie au foarte mulți copii și foarte puțini bani, și să încercăm să ajungem cu toții într-o primăvară călduroasă pentru că iarna vedem că-i suficient de friguroasă”, a precizat Dumitru Chisăliță.

Familiile în nevoie, identificate cu ajutorul Crucii Roșii

Programul Case cu Căldură își propune să ajute 1.000 de familii din țară, însă, până acum, cu ajutorul Crucii Roșii, au fost identificate 219.

„În continuare căutăm alte familii care au nevoie de ajutorul nostru. În același timp, suntem dornici să identificăm fondurile necesare pentru toată această activitate, dincolo de voluntariatul pe care-l facem astăzi, în spate, discutăm totuși de o acțiune care presupune achiziția multor metri cubi de lemne, transportul acestora, descărcarea la beneficiar, aranjarea în curtea acestora. Suntem convinși că oamenii sunt suficient de sufletiști pentru a intra în acest proiect și în același timp sperăm ca să fie cât mai puțini oameni care să sufere atât în această iarnă, cât și în viitor”, a completat Chisăliță.

Lemnele sunt extrase din pădurile din zona Valea Doftanei și sunt doar lemne de răruitură, care nu ar fi avut o altă întrebuințare.

“Sunt doar arbori marcați și extrași pentru a însănătoși pădurea”, ne-a explicat Constantin Bâtu.

Printre voluntari s-a aflat și Marius Petrescu, directorul unei companii cu activitate în domeniul energetic.

“Am decis să ne alăturăm unui grup de prieteni care sunt activi în domeniul energiei, pentru a ne aduce aportul în a sprijini demersul Asociației Energia Inteligentă de a găsi resurse care să-i sprijine pe românii mai săraci din punct de vedere energetic să treacă peste iarnă cu succes”, ne-a declarat, într-o scurtă pauză de la crăpat lemnele de foc, Marius Petrescu.

Proiectul „Case cu căldură” se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice dintre Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă. Acest proiect vine în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor. În același timp, vine să evidențieze nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Sebastian Burduja: „Multe familii sunt în situația unei sărăcii energetice extreme. Este inacceptabil să se mai învețe la lumina lumânării”

Încă 15 contracte din PNRR, dar și din Fondul pentru Modernizare au fost semnate la Ministerul Energiei. Care este viitoarea capacitate instalată

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații