Prima pagină » Știri externe » Consiliul Europei îndeamnă Ungaria să renunțe la „legea suveranității naționale”: „Reprezintă un RISC pentru drepturile omului”

Consiliul Europei îndeamnă Ungaria să renunțe la „legea suveranității naționale”: „Reprezintă un RISC pentru drepturile omului”

Consiliul Europei îndeamnă Ungaria să renunțe la „legea suveranității naționale”: „Reprezintă un RISC pentru drepturile omului”

Consiliul Europei îndeamnă Ungaria să renunțe la „legea suveranității naționale”. CE spune că actul normativ acordă reprezintă un „risc” pentru drepturile omului.

Proiectul de lege privind „apărarea suveranității naționale”, prezentat marțea trecută, este considerat cea mai recentă încercare a guvernului naționalist al premierului Viktor Orban de a reduce la tăcere vocile critice, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale de anul viitor.

Proiectul de lege ar urma să incrimineze finanțarea străină a campaniilor electorale și să înființeze un nou Birou de protecție a suveranității, autoritate care să aibă puteri extinse de investigare.

„Această propunere prezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului şi ar trebui abandonată”

Destinat „să protejeze suveranitatea” ţării, pachetul legislativ depus la 21 noiembrie este văzut de criticii premierului naţionalist Viktor Orban ca o nouă ofensivă pentru a submina sistemul de control şi echilibru.

În opinia comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, această propunere „prezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului şi ar trebui abandonată”.

Plasat „sub autoritatea unui preşedinte numit de preşedintele republicii la propunerea prim-ministrului”, un „Birou pentru Apărarea Suveranităţii” ar avea „autoritate nelimitată de a solicita date sensibile şi informaţii private de la oricine, fără control şi fără recurs în justiţie”, a avertizat Dunja Mijatovic într-un comunicat.

Proiectul de lege „este atât de vag încât controlul invaziv al biroului propus ar putea fi folosit împotriva oricui ar putea fi considerat un adversar, de exemplu din cauza unor «activităţi menite să influenţeze dezbaterea democratică»”, a mai subliniat ea, citată de Agerpres.

Comisarul reaminteşte că „a avertizat în mod constant cu privire la măsurile luate în Ungaria pentru a impune restricţii arbitrare asupra activităţii vitale a ONG-urilor şi a activiştilor pentru drepturi”.

De asemenea, şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la puterea excesivă a executivului şi la eforturile depuse pentru a submina independenţa puterii judiciare”, se mai menţionează în comunicat.

Dunja Mijatovic solicită Parlamentului ungar „să respingă aceste propuneri şi să îşi folosească puterile legislative şi de control pentru a apăra (…) libertăţile fundamentale în conformitate cu Convenţia Europeană şi cu valorile fundamentale ale Consiliului Europei”.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele