Românilor le place să se considere mari specialiști în creșterea porcului, dar realitatea pare să-i contrazică. Nu România este țara care vinde cea mai bună carne de porc, acest inedit top fiind condus de un alt stat european.
Și, pentru ca totul să fie clar, o spune chiar președintele Romalimenta! Adică, un român admite că avem mari probleme în acest sector.
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a dezvăluit ce țară produce cea mai bună carne de porc.
Întrebat în mod direct dacă porcul românesc este pe primul loc, așa cum multora le place să creadă, Sorin Minea a răspuns: „Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală. Mai ales carnea de porc adult”.
În ceea ce privește situația din România, Minea admite că avem un deficit uriaș – „Acoperim 20% din cerere”.
„Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump.
Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust.
Contează și rasa porcului, dar și vârsta. Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne.
Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli.
În rest, sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună”, mai afirmă șeful Romalimenta, potrivit dcnews.ro.