A fost numit noul șef al Statului Major al Apărării. Cine este generalul-locotenent cu trei stele care va prelua funcția pe 1 Decembrie

A fost numit noul șef al Statului Major al Apărării. Cine este generalul-locotenent cu trei stele care va prelua funcția pe 1 Decembrie
Foto/Alexandra Pandrea
Publicat: 29/11/2023, 11:16
Actualizat: 29/11/2023, 11:29

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie şi l-a înaintat în gradul de general – cu patru stele. Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplineşte funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Preşeddintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a generalul-locotenent – cu trei stele Vlad Gheorghiţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 1 decembrie 2023;

Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele a domnului general-locotenent – cu trei stele Vlad Gheorghiţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 1 decembrie 2023.

Până în prezent, şeful Statului Major al Apărării a fost generalul Daniel Petrescu, el fiind numit în funcţie la 1 decembrie 2019.

Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplineşte funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

  • Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad a deţinut funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.
  • Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcţii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, potrivit informațiilor news.ro.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak

  • A absolvit numeroase forme de studii şi de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.
  • A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi şi-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.
  • Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

CITIȚI ȘI:

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Istoria și semnificaţiile acestei zile / Programul evenimentelor din București, Alba Iulia și Iași

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
×