Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni operaţional joi. Ținta, reciclare sticlă, plastic și metal 90%

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni operaţional joi. Ținta, reciclare sticlă, plastic și metal 90%
Mircea Fechet a acordat un interviu în cadrul sesiunii speciale a evenimentului „Recycle Now” / Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 29/11/2023, 16:57
Actualizat: 29/11/2023, 17:01

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat că, de joi, va deveni operaţional Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR). „Va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern”, a adăugat oficialul.

Joi Sistemul Garanţie-Returnare, va deveni operational, anunță Ministerul Mediului. Asta înseamnă că ambalajele cu logo aferent sistemului garanţie-returnare vor fi purtătoare de garanţie. Recipientele vor costa 50 de bani în plus, recuperabili. Magazinele sunt obligate să le preia și să achite returul.

Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin şi vom avea 7 miliarde astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare, a explicat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare şi returnare a ambalajelor SGR pentru producători de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic şi 90% pentru metal. În ceea ce priveşte economia circulară, România este abia la începutul tranziţiei de la o economie liniară la una circulară. În prezent, economia românească este circulară în proporţie de doar 1,3%, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Cel de-al doilea SGR din Europa

Fechet susține că va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern. „Considerăm noi că am învăţat din toate greşelile, de faptul că în România încă există un volum mare care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic România prezintă anumite particularităţi, însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, cu comercianţii din marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program. Programul va transpora România din ţara depozitării în ţara reciclării”, a completat Fechet.

Reciclare cu 80% mai mult

Prin proiectul Sistemului de Garanţie-Returnare, România va putea recicla cu până la 80% mai mult şi va deveni un model de economie circulară în Europa Centrală şi de Est, arată o analiză a Green Environment Support, companie de consultanţă şi audit de mediu de pe piaţa locală. Astfel, prin Sistemul de Garanţie-Returnare, România va colecta şapte miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului. Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ 2 miloane de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO.

Citiți și: EXCLUSIV VIDEO| De ce trebuie să intre în vigoare Sistemul Garanție Returnare la 30 noiembrie? Fechet: “6-7 miliarde de recipiente reciclate prin SGR”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor