BCE intenționează să contracareze excesul lichidităților, pentru a stimula băncile să majoreze dobânzile depozitelor

BCE intenționează să contracareze excesul lichidităților, pentru a stimula băncile să majoreze dobânzile depozitelor
Publicat: 30/11/2023, 07:30

Banca Centrală Europeană intenționează să reducă lichiditățile pentru a stimula băncile din Uniunea Europeană să majoreze dobânzile depozitelor, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE, avertizând că profitabilitatea în sectorul bancar probabil va scădea, în contextul menținerii politicii monetare rigide pentru stabilizarea inflației.

”Cea mai recentă evaluare privind stabilitatea financiară (…) arată că a crescut puternic profitabilitatea băncilor. Această îmbunătățire poate fi atribuită extinderii marjelor dobânzilor. (…) Dar este un fel de iluzie, este o îmbunătățire pe termen scurt. Pe termen lung, ne așteptăm ca profitabilitatea să scadă din nou. De ce? Sunt numeroși factori. În primul rând, economia este în scădere, ceea ce va conduce la rate mai mari ale creditelor nerecuperate și la un declin al calității activelor. În al doilea rând, băncile vor trebui să plătească mai mult pentru atragerea depozitelor. (…) Și, în final, un factor adesea trecut cu vederea se referă la faptul că cererea pentru credite este în scădere”, a declarat Luis de Guindos, într-un interviu acordat presei belgiene, conform textului publicat pe site-ul BCE.

Întrebat dacă băncile din zona euro și din Uniunea Europeană sunt pregătite suficient pentru riscurile generate de majorarea componentelor dobânzii de referință, vicepreședintele BCE a explicat că modelul bancar din Europa este diferit de cel din Statele Unite.

”Riscul asociat ratei dobânzilor suportat de băncile europene nu este comparabil cu cel al anumitor bănci din SUA, cum ar fi Silicon Valley Bank, este un model de afaceri diferit. Modificarea prețurilor împrumuturilor, cu alte cuvinte majorarea dobânzilor în raport cu dobânda de pe piață a fost, în Europa, mult mai rapidă decât modificarea prețurilor depozitelor. Cu toate acestea, vor crește și dobânzile depozitelor la un moment dat”, a precizat Luis de Guindos.

Vicepreședintele BCE a subliniat că băncile europene dispun de garanții suficiente, dar a reiterat că firmele bancare se vor confrunta cu ”pierderea profitabilității”. Luis de Guindos a amintit că dobânda de referință fixată de BCE vizează atât creditele, cât și depozitele, avertizând că băncile, care acum dispun de lichidități excesive, vor fi nevoite să majoreze dobânzile depozitelor.

”Dacă BCE majorează dobânzile, acestea vizează creditele și depozitele. (…) Remunerarea conturilor depozitelor trebuie să reflecte dobânzile noastre, înscriindu-se în transmiterea politicii monetare. Pentru că, dacă dobânzile devin mai atrăgătoare, clienții vor cheltui mai puțin, reducând cererea. Acesta este obiectivul nostru, pentru a împinge în jos inflația. Și vedem că băncile tergiversează aplicarea dobânzilor mai mari la depozite. Pot face acest lucru pentru că încă beneficiază de lichidități din abundență acum. Dar luăm măsuri pentru a reduce excesul de lichidități, astfel încât dobânzile mai mari la depozite să devină o realitate, mai devreme sau mai târziu”, a atras atenția Luis de Guindos.

Banca Centrală Europeană a constatat, într-un raport de evaluare, că băncile din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor, avertizând că persistă riscurile asupra stabilității financiare.

În urmă cu câteva săptămâni, Luis de Guindos a avertizat că zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației. La rândul său, Christine Lagarde, președintele BCE, a semnalat intenția de a menține o politică monetară strictă, în scopul stabilizării prețurilor, cerând evitarea concluziilor bazate pe ”evoluțiile de pe termen scurt”, pentru a evita ”inflația persistentă”. Inflația în zona euro este de 2,9% în prezent, iar BCE vrea să atingă, pe termen mediu, un nivel de 2,0%.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.

Foto: Profimedia

Citește și: Inflația continuă să scadă în Germania, atingând cel mai mic nivel din ultimii doi ani și jumătate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...