Membri democrați ai Congresului SUA cer Administrației Joseph Biden să condiționeze asistența militară acordată Israelului de evitarea atacurilor asupra obiectivelor civile din Fâșia Gaza, o situație ce reflectă intensificarea dezbaterilor privind sprijinul acordat Guvernului israelian.
Dezbaterea reprezintă o distanțare de practica îndelungată de la Capitoliu, unde, în ultimele decenii, congresmenii au aprobat un volum mare de finanțare militară pentru Israel fără prea multe condiții. Acum, în contextul în care Israelul luptă împotriva grupului Hamas într-un conflict cu multe victime civile, din ce în ce mai mulți congresmeni democrați exprimă preocupări privind modul în care sunt cheltuite fondurile oferite de SUA, potrivit cotidianului The New York Times.
Problema va apărea în Senat săptămâna viitoare, atunci când Chuck Schumer, liderul majorității democrate, va iniția procedurile de aprobare a asistenței militare suplimentare pentru Israel.
Disensiunile din interiorul Partidului Democrat s-au manifestat și la Casa Albă. Aproximativ 20 de senatori democrați au discutat marți cu Jake Sullivan, consilierul prezidențial pentru Siguranță Națională, despre modul în care Israelul utilizează fondurile furnizate de SUA. Senatorii au cerut și intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza.
”Vrem ca președintele să primească în mod clar garanții din partea Guvernului Netanyahu privind un plan de reducere a nivelului inacceptabil de mare de victime civile și vrem ca alianța guvernamentală a lui Netanyahu să asume angajamentul de a coopera total în eforturile noastre de a furniza asistență umanitară populației civile din Gaza. Avem nevoie de garanții clare”, a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen.
Administrația Biden cere Congresului să aprobe 14,3 miliarde de dolari pentru asistență de securitate destinată Israelului, dar și pentru programe umanitare în Fâșia Gaza.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, miercuri, că intenționează să reia ofensiva militară în Fâșia Gaza.
”De la începutul războiului, eu am fixat trei obiective: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor persoanelor răpite și garantarea faptului că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel. Aceste obiective rămân valabile. (…) Sunt întrebat dacă armata israeliană va relua luptele după returnarea ostaticilor. Răspunsul este în mod clar afirmativ”, a declarat Netanyahu, citat de cotidianul Haaretz.
Netanyahu se confruntă cu presiuni politice imense la nivel intern. Itamar Ben-Gvir, ministrul Securității Naționale și liderul partidului de extremă-dreapta Otzma Yehudit, a avertizat marți seară că, în cazul unei noi prelungiri a armistițiului, coaliția guvernamentală se va destrăma. ”Oprirea războiului va însemna dizolvarea Guvernului”, a afirmat Itamar Ben-Gvir.
Foto: Profimedia
Citește și: Economia Statelor Unite a înregistrat o creștere de 5,2% în trimestrul al treilea