VIDEO | Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, despre sacrificarea porcilor în gospodării: „Păstrăm tradiția și niciodată nu voi interzice acest lucru”

Publicat: 03/12/2023, 20:31
Actualizat: 03/12/2023, 20:41

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu (foto dreapta), a dorit să liniștească populația, în ceea ce privește „Legea porcului”, printr-un mesaj postat, duminică, pe Facebook, dar și în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, la un târg de produse românești.

„Porcul nu trebuie să fie interzis în gospodărie. Nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete… e o mare prostie! Porcul se poate sacrifica, porcul se poate vinde din gospodăriile populației. Noi păstram tradiția și niciodată, cât voi fi ministru al Agriculturii, nu voi interzice acest lucru!”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a postat pe rețeaua de socializare filmarea discuției sale cu jurnaliștii, alături de noi detalii menite să liniștească populația.

„PĂSTRĂM TRADIȚIILE, PROTEJĂM GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Românii își pot comercializa porcii crescuți în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât și pe tot parcursul anului, cu aviz gratuit de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav. Am explicat, din nou, la un târg de produse românești, la o șezătoare cu jurnaliștii, că nimeni nu va putea să interzică românilor să crească, să sacrifice și să vândă porcul din gospodărie! PĂSTRĂM TRADIȚIA și fiecare român SĂRBĂTOREȘTE ROMÂNEȘTE, DE CRĂCIUN!”, a scris ministrul Agriculturii.

Vouchere de 1.000 de lei de la stat pentru tradiția porcului de Crăciun. Cine sunt beneficiarii

Guvernul României anunțase, la începutul lunii trecute, că lansează o inițiativă menită să sprijine o anume categorie de români în pregătirea Sărbătorilor de Crăciun, prin introducerea unor vouchere speciale în valoare de 1.000 de lei.

Aceste noi vouchere, cu o valabilitate de cinci ani, vor fi emise de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și vor completa Legea porcului.

Potrivit propunerii aflată în stadiul de inițiativă legislativă, depusă în Parlament de către Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, aceste vouchere vor fi acordate micilor crescători de porci înregistrați în Registrul Agricol.

Beneficiarii acestor vouchere sunt cei care doresc să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în proximitatea unor ferme comerciale de creștere a porcilor pe o rază de 10 km.

Conform detaliilor furnizate de inițiatori, voucherele vor avea o valoare de 200 de euro, echivalentul a aproximativ 1.000 de lei.

Acestea vor fi tranzacționate de ANSVSA la fermele comerciale, având menirea să contribuie astfel la menținerea tradiției în preajma Sărbătorilor de Crăciun, potrivit Antena 3.

Ce prevedea „Legea porcului”

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorificați de către persoanele fizice, potrivit News.ro.

„Legea porcului”, amânată. În ce condiții vor putea românii să vândă în continuare porci

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, informează ANSVSA, pottivit Agerpres.

„Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine.

Ulterior, ministrul Florin Barbu i-a convocat pe reprezentaţii ANSVSA şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, aflată află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...