Marea provocare pentru Forțele de Apărare Israeliene (IDF), după invadarea Fâșiei Gaza, o reprezintă tunelurile subterane construite stratificat, la mare adâncime, avertizează un expert în războiul subteran.
Yehuda Kfir, ofițer IDF în rezervă, atrage atenția că gruparea Hamas și-a învățat „lecția” după atacurile aeriene israeliene din anul 2021, săpând tuneluri la mare adâncime și punând la punct o rețea subterană care este foarte greu de desființat.
„Au fost construite, probabil, mai multe niveluri de tuneluri subterane, tunelurile de la nivelul inferior fiind mai bine apărate și adăpostind infrastructura esențială a grupării teroriste palestiniene”, a declarat Yehuda Kfir, citat de The Times of Israel.
În timpul crizei israeliano-palestiniene din anul 2021 (6 – 21 mai), aviația militară israeliană a lansat bombardamente repetate asupra Fâșiei Gaza, fiind utilizate inclusive bombe anti-buncăr.
Yehuda Kfir a mai precizat că, pentru a contracara bombele israeliene anti-buncăr, gruparea Hamas a săpat și mai adânc, astfel că depozitele de armament și „centrele logistice” pot fi protejate de lovituri, fiind – suplimentar – întărite cu beton armat.
„Lecția pe care Hamas a învățat-o din atacurile aeriene din 2021 a fost să sape mai adânc și să îmbrace sistemul de tuneluri cu beton armat.
Hamas a construit diferite straturi de tuneluri: un nivel superior defensiv cu capcane, tuneluri foarte înguste și uși rezistente la explozii pe care le-am văzut deja, dar și un nivel ofensiv inferior, care este mai adânc, mai larg, și care protejează centre logistice, locuințe și depozite de armament”, a mai spus expertul în războiul subteran.
Foto – Profimedia Images
Citește și: