În 2013, două avioane iraniene s-au apropiat de o dronă americană MQ-1 Predator, care se afla într-o misiune de supraveghere în apele internaționale, potrivit fostului șef de stat major al U.S. Air Force, generalul Mark Welsh. Piloții musulmani nu știau, însă, că în apropiere se afla un F-22, probabil cel mai bun avion de vânătoare din lume.
Avioanele de vânătoare/multirol F-4 Phantom, de producție americană, sunt vechi, dar capabile să doboare o dronă Predator, care se deplasează cu viteză mică. F-4 a fost și în serviciul forțelor americane din 1961 și până în 1996. Iranul a primit astfel de avioane pe vremea când avea relații bune cu Washingtonul. Multe dintre acestea sunt în serviciul Teheranului și astăzi.
În timp ce un F-4 a rămas în spațiul aerian iranian, celălalt s-a apropiat de dronă. Acesta nu știa, însă, că în apropiere se afla un F-22, aeronavă cu amprentă mică pe radar, invizibilă pentru senzorii unui avion depășit din punct de vedere tehnologic. Pilotul avionului american era locotenent-colonelul Kevin „Showtime” Sutterfield, un rezervist care, potrivit lui Welsh, „pilotează foarte bine un F-22”.
„Showtime” s-a apropiat de Phantom fără a fi detectat și s-a poziționat sub acesta, pentru a vedea ce armament are la bord. Aparent, pilotul nu a fost impresionat de ce a văzut. Într-o manevră rapidă, F-22-ul a virat brusc stânga și a luat altitudine.
„You really oughta go home”/„Chiar ar trebui să te duci acasă”, i-a transmis atunci prin radio „Showtime” omologului său.
Atunci, pilotul iranian a observat avionul american aflat la doar câțiva kilometri de el. Panicat, iranianul s-a îndepărtat de dronă și a reintrat în spațiul său aerian. De acolo, piloții de F-4 au plecat împreună spre casă, fără a mai crea probleme.
Dronele americane nu sunt în siguranță când se află în apropierea spațiului aerian al Iranului. În 2019, statul islamist a doborât un model RQ-4 Global Hawk.