Banca Centrală Europeană probabil nu va majora din nou dobânda de referință, în contextul în care datele indică un parcurs eficient spre stabilizarea prețurilor, dar trebuie menținută vigilența, fără a declara ”prematur” victoria în eforturile de contracarare a inflației, afirmă Isabel Schnabel, membră a Consiliului Executiv al BCE.
”În ultimul an, inflația a scăzut rapid. Acest lucru se datorează remedierii șocurilor anterioare și prețurilor la energie și alimente. Efectele de bază au jucat un rol semnificativ. (…) Evoluțiile privind inflația au fost încurajatoare. Dar, în pofida evoluțiilor pozitive, eu cred în continuare că nu trebuie să declarăm prematur victoria împotriva inflației. Continuăm să ne așteptăm la anumite creșteri în următoarele luni. Vor fi anulate unele măsuri fiscale și efecte de bază, deci nu putem exclude noi creșteri de prețuri la energie sau alimente”, a declarat Isabel Schnabel, membră a Consiliului Executiv al BCE, într-un interviu acordat agenției Reuters, conform textului postat pe site-ul instituției.
Isabel Schnabel a subliniat că Banca Centrală Europeană se va asigura că procesul de reducere a inflației continuă până la atingerea țintei de 2% și pentru menținerea acestui nivel.
”Politica monetară funcționează. (…) Suntem pe un parcurs bun, dar trebuie să rămânem vigilenți”, a precizat Isabel Schnabel.
Rata inflației a continuat să scadă în zona euro, fiind în luna noiembrie la nivelul de 2,4%. În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare sunt la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%.
Isabel Schnabel crede că ritmul creșterii economice în zona euro se va intensifica, ”în mod gradual, anul viitor”, pe fondul creșterii veniturilor și, implicit, al consumului.
”Toate aceste lucruri depind, într-o mare măsură, de evoluțiile de pe piața muncii, care a fost foarte rezilientă. (…) Chiar dacă observăm anumite puncte slabe pe piața muncii, nu ne așteptăm la o deteriorare semnificativă sau la o recesiune profundă sau prelungită”, a subliniat Isabel Schnabel.
Foto: Profimedia
Citește și: