Fostul premier britanic Boris Johnson este în centrul unei anchete privind gestionarea pandemiei de COVID 19. Johnson va fi prezent la două sesiuni de anchetă publică, ce se concentrează pe reacția guvernului din pandemie și modul în care miniștrii au luat decizii.
În Marea Britanie „ancheta publică” este organizată ca răspuns la „îngrijorări publice” cu privire la anumite evenimente sau situații. Ele sunt finanțate de guvern, dar conduse de un președinte independent.
Nimeni nu este găsit vinovat sau nevinovat, dar lecțiile învățate sunt publicate, iar Guvernul nu este obligat să accepte nicio recomandare făcută, transmite BBC.
Ancheta Covid, anunțată inițial de fostul prim-ministru Boris Johnson, analizează „luarea deciziilor în timpul pandemiei de către guvernul Regatului Unit și în Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor”, conform aceleiași surse.
Johnson se va confrunta cu două zile de interogatoriu asupra motivului pentru care Marea Britanie a ajuns cu unul dintre cele mai mari bilanțuri de morți din lume în timpul pandemiei.
Fostul premier a ajuns deja la explicații, miercuri dimineață, cu trei ore înainte de începerea audierilor, relatează Reuters. Johnson a vrut să evite familiile unora dintre cei care au murit din cauza COVID-19 și care voiau să-l confrunte pe fostul lider din Downing Street 10.
Pentru cei îndoliați de Covid, dovezile auzite… au scos la iveală cultura mortală a incompetenței, a aroganței și a da vina pe toți ceilalți, în afară de ei înșiși, au spus aceștia, pentru Sky News.
‘For the Covid bereaved, the evidence heard… has exposed the deadly culture of incompetence, of arrogance and blaming everyone else but themselves.’
Solicitor @AamerAnwar speaks ahead of Boris Johnson’s questioning at the COVID Inquiry.https://t.co/YKiWvC753R
📺Sky 501 pic.twitter.com/ymzhNBbZir
— Sky News (@SkyNews) December 6, 2023
În cursul anchetei, a fost prezentat jurnalul fostului consilier științific șef al guvernului, Patrick Vallance.
În octombrie 2020, acesta scria că „Johnson a vrut să lase virusul să se răspândească, mai degrabă decât să ordone o altă blocare, în ciuda avertismentelor că mulți oameni în vârstă vor muri”, conform Reuters.
Întâlnirea primului-ministru – începe să argumenteze pentru a lăsa totul să se rupă. Spunând da, vor fi mai multe victime, dar așa să fie – „au avut o repriză bună”, este un extras din jurnal.
Alți consilieri seniori, inclusiv Dominic Cummings și Eddie Lister, susțin că Johnson ar fi spus, în urma unei întâlniri despre impunerea unui alt lockdown: „lăsați cadavrele să se adune”.
Johnson a negat că a făcut aceste comentarii, scrie Reuters.
Ancheta și mărturiile lui Boris Johnson pun în dificultate atât Partidul Conservator, care este la al treilea premier de la începutul pandemiei, cât și pe actualul prim-ministru, Rishi Sunak, care era ministrul de Finanțe în cabinetul Johnson, la vremea aceea.
Johnson, prim-ministru timp de trei ani între 2019 și 2022, a demisionat în mijlocul unui scandal de amploare, generat de informațiile și fotografiile conform cărora el și alți oficiali ar fi fost prezenți la petreceri în Downing Street în 2020 și 2021, când majoritatea oamenilor din Marea Britanie erau în lockdown.
Una dintre petreceri s-a ținut în ajunul funeraliilor prințului Philip, pe 16 aprilie 2021, și a fost semnalată în presa britanică de publicația The Telegraph.
Ulterior, Boris Johnson i-a cerut iertare reginei Elisabeta, cabinetul său precizând că acesta nu a participat la niciuna dintre cele două petreceri. Johnson a recunoscut că a participat la o altă petrecere „stropită cu alcool” organizată în luna mai 2021, în perioada de lockdown.
Fostul premier britanic a susținut în permanență că nu avut cunoștință că au fost petreceri la Downing Street.
Nu a fost nicio petrecere și nicio regulă anti-COVID 19 nu a fost încălcată, a spus Johnson în Parlamentul de la Londra.
Boris Johnson, „There was no party, no covid rules were broken” #CovidInquiry pic.twitter.com/AZ2kH3O7wo
— Farrukh (@implausibleblog) December 5, 2023
CITEȘTE ȘI: