Portavioanele sunt cele mai mari nave militare care au existat vreodată, iar unele unități aflate în serviciul SUA sunt de-a dreptul gigantice. De exemplu, USS Gerald R. Ford are un deplasament de 100.000 de tone. Prin comparație, cel mai mare cuirasat care a existat vreodată, Yamato, avea un deplasament de „doar” 65.000 de tone.
Deși sunt uriașe, portavioanele sunt rapide și surpinzător de agile. USS Gerald R. Ford poate atinge o viteză maximă de 56 km/h. Acestea pot face, de asemenea, viraje strânse, după cum puteți vedea în clipul video de mai jos. Faptul că nu se răstoarnă în timpul cestor manevre sau în mijlocul furtunilor pare incredibil pentru mulți oameni.
Citește și: O navă militară chineză a rănit scafandri australieni fără să-i atingă. Cum este posibil?
Dar există, totuși, posibilitatea ca o navă din clasa Gerald R. Ford, cu o lungime de 337 de metri și o înălțime de 78 de metri, să se răstoarne? Adevărul este că un portavion este una dintre cele mai stabile platforme navale existente. Este nevoie de această stabilitate pentru ca aeronavele aflate la bord să poată decola și ateriza în siguranță pe puntea sa, indiferent de vreme. Un pilot de avion rămas fără combustibil nu poate sta în aer să aștepte ca vremea să se îndrepte. Iar unele dintre aeronavele de la bord, precum F-35C, costă peste 100 de milioane de dolari unitatea.
Centrul de carenă (centrul de flotabilitate) al unui portavion este mai ridicat decât cel de gravitație. Tot designul acestor nave este gândit pentru ca acest lucru să se întâmple. Pe măsură ce un portavion începe să se încline, centrul său de greutate trebuie să se ridice tot mai mult din apă, necesitând din ce în ce mai multă forță pentru a continua să facă asta. Astfel, nava se forțează mai mult să se redreseze cu cât se înclină mai mult.
Nu s-a întâmplat niciodată în istorie ca un portavion să se răstoarne fără a fi avariat grav de forțe inamice. Acest lucru nu s-a întâmplat nici în furtuni. Este, însă, imposibil să se întâmple așa ceva în viitor? Nimeni nu poate prezice asta, deoarece forța naturii este uriașă, însă probabilitatea producerii unui astfel de incident este foarte, foarte mică.
Sursa foto: Profimedia Images