Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a confirmat pentru presa locală că Austria ar putea fi de acord cu o aderare treptată a României și Bulgariei la spațiul Schengen. În primul rând, controalele în aeroporturi ar trebui eliminate, a precizat el. Confirmarea oficială a noii poziții a Austriei vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă că România „a spart gheața” în ce privește Spațiul Schengen.
Cotidianul Derstandard dezvăluie că discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, cât și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost decisive pentru renunțare la VETO privind aderarea României în Schengen. România este un important aliat al SUA în Europa de Est, precizează Derstandard.
Dezvăluirea vine la puțin timp după ce premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu Ronald Lauder, ,care este și președintele Congresului Mondial Evreiesc, în cadrul vizitei sale de lucru în SUA.
Ulterior, Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat premierul la acel moment într-o postare pe Facebook.
Duminică a venit și o confirmare oficială din partea Austriei. Astfel, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat pentru Kurier că Austria ar putea fi de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România , relatează Der Standard.
Următorii pași urmează să fie conveniți luni și marți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de interne ai UE la Brdo, Slovenia. Ca o condiție în Brdo, Karner este de așteptat să mărească de trei ori operațiunile Frontex în Bulgaria și să aducă și mai mulți bani UE pentru infrastructura de protecție a frontierei. Granița dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată. În plus, România și Bulgaria ar trebui să convină să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria, mai notează Der Standard. Cu toate acestea, acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanții de azil care au călătorit prin România, conform Regulamentului Dublin.
Austria și-a justificat vetoul Schengen spunând că prea mulți migranți vin în Austria. La București, însă, s-a subliniat că maximum două procente dintre migranți au călătorit prin România, ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.
„La București se speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă – după alegerile din Austria. Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe. Premierul român Marcel Ciolacu a scris acum pe Facebook: „Am spart gheața! Austria și-a înmuiat poziția față de spațiul Schengen”. Dar totul depinde acum de modul în care decide Olanda și dacă Austria va fi de acord cu aderarea deplină la Schengen în următoarele câteva luni”, mai notează cotidianul austriac.
Premierul Marcel Ciolacu le-a comunicat miniștrilor săi, în ședința de guvern, rezultatele vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Statele Unite.
Șeful Executivului a precizat, înaintea ședinței, că echipa guvernamentală a reușit setarea premiselor pentru ca România să devină un hub de investiții pentru companiile americane.
Ciolacu le-a transmis că au datoria de a „concretiza aceste oportunități fără precedent”.
Facem azi ședință de Guvern după vizita desfășurată în Statele Unite, una extrem de importantă, deoarece am reușit, împreună cu colegii mei, să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei. Există potențial major pentru investiții americane în domenii, precum energia și tehnologiile digitale, iar interesul strategic al Statelor Unite față de zona Mării Negre înseamnă și o șansă enormă de dezvoltare pentru portul Constanța, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.
Citește și: