Plasticul este peste tot. De la alimentele pe care le consumăm până la aerul pe care îl respirăm, particule mici de plastic – cunoscute și sub numele de „microplastice” – pot fi găsite în aproape orice. Un studiu nou dezvăluie cum ne intoxicăm zilnic atunci când folosim în bucătărie tocătorul din plastic.
Plasticul face adevărate ravagii în oceanele noastre și are nevoie de secole pentru a se descompune, provocând o criză de mediu și mai mare. Platsticul este folosit peste tot și ajunge înclusiv în organismul nostru prin consumul de microplastice care poate avea un impact negativ asupra sănătății.
Un studiu recent publicat de revista Ecotoxicology and Public Health a evaluat cantitatea de microplastice găsite într-un aliment între două tipuri diferite de tocătoare de plastic.
Morcovii au fost tăiați pe un tocător fabricat din polipropilenă și pe o alta placă din polietilenă. Oamenii de știință au evaluat care ar fi expunerea totală pe persoană atunci când se folosesc aceste tipuri de tocătoare de plastic.
La finalul studiului, au constatat că aceste tocătoare de plastic au dus la apariția a 1.114 particule de microplastic (bucăți de plastic cu o lungime mai mică de 5 milimetri n.red.) pe morcovi de fiecare dată când a fost folosit acest tip de suport. Acest lucru înseamnă că un tocător din plastic ar putea genera 15 miligrame de microplastice la fiecare tăiere și aproximativ 50 de grame pe an – echivalentul a 10 cărți de credit din plastic.
La început, studiile privind consumul de microplastice par sumbre. Dovezile sugerează că microplasticele pot fi găsite în sângele nostru, în plămâni și chiar în placentă și pot fi potențial periculoase pentru sănătatea noastră fizică. Un studiu pe animale realizat în Coreea de Sud în anul 2022 a constatat că microplasticele ar putea interfera cu sistemele digestiv, respirator, endocrin și chiar cu sistemul nostru reproductiv.
Dr. LeBeau subliniază că, deși studiul recent care evaluează plăcile de tăiat dovedește eliberarea de particule microplastice, acesta nu face nicio afirmație față de efectele negative pe care aceste plăci de tăiat le pot avea asupra sănătății umane. „Prezența materialelor plastice în condiții simulate limitate le identifică ca fiind o sursă potențială de expunere, dar nu este clar dacă acestea reprezintă un pericol pentru sănătatea umană sau dacă prezintă vreun risc pentru consumatori”, spune el.
Pentru a determina cu adevărat riscurile pe termen lung, Dr. Lebeau spune că un studiu ar trebui să analizeze impactul microplasticelor asupra sănătății umane pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, aceste studii sunt realizate de obicei prin modele animale standardizate, deoarece a cere unui om să facă acest lucru ar putea fi la limita eticii.
„Deși este posibil să avem o expunere la microplastice, este posibil să existe o interacțiune biologică redusă și rezultatul este că acestea nu reprezintă, de fapt, un risc pentru sănătatea umană”, conchide el.
Dr. Lebeau spune că deja consumăm atât de multe microplastice pe parcursul zilei (cum ar fi în alimentele pe care le consumăm din producție sau chiar uneori în apa noastră, chiar dacă a fost filtrată), încât microplasticele de pe plăcile de tăiat nu vor face o diferență uriașă, însă această problemă nu este de neglijat.
Varianta cu tocătoarele din lemn, deși pare o alternativă mai curată și mai sigură, aceste tipuri de produse sunt poroase și este posibil să nu fie dezinfectate complet în mod corespunzător – adică să crească riscul de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor.
Cea mai bună variantă ar fi înlocuirea tocătoarelor din plastic sau lemn cu cele din bambus, deoarece acestea sunt mai dense și mai puțin poroase decât alte plăci de tăiat din lemn, însă trebuie să vă asigurați că acestea sunt foarte bine curățate, potrivit thekitchn.com.