Comisia Europeană examinează condițiile formulate de Austria pentru a accepta integrarea etapizată a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, deși oficialii de la Bruxelles exprimă reticență privind instalarea de la garduri la frontiere.
Comisia Europeană analizează, în prezent, propunerile Austriei, a declarat un oficial de la Bruxelles citat de publicația germană Die Welt.
Oficialul UE, care a preferat să rămână anonim, a amintit că, până în prezent, Comisia Europeană a refuzat să ofere finanțare pentru montarea de garduri metalice la frontiere, susținând însă instalarea dispozitivelor electronice de monitorizare.
Guvernul de la Viena a formulat condiții clare Comisiei Europene pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Conform unui oficial din cadrul Ministerului austriac de Interne, Austria cere Comisiei Europene triplarea fondurilor și suplimentarea personalului agenției Frontex la frontierele externe ale Bulgariei și României. În plus, ar urma să fie transferați agenți austrieci în ambele state.
”Frontex este pregătită să furnizeze sprijinul necesar, în conformitate cu solicitările statelor membre”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Agenției UE pentru Protecția Frontierelor.
În plus, Austria vrea ca Bulgaria și România să intensifice securitatea la frontierele externe prin montarea de garduri metalice care să izoleze țările de vecinii din afara Uniunii Europene, măsurile fiind necesare în special la frontierele cu Serbia și Turcia, potrivit unui oficial austriac citat de cotidianul Financial Times. Guvernul de la Viena cere Bucureștiului și Sofiei să preia solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse în Austria, în special cetățenii afgani și sirieni care au traversat teritoriile României și Bulgariei.
Comisia Europeană a salutat, luni, propunerea Austriei de a accepta admiterea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen la nivelul traficului aerian, catalogând inițiativa ca fiind ”o evoluție” și semnalând intenția de a contribui cu fonduri la măsurile de suplimentare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene. ”Sunt evoluții pozitive, lucrurile merg în direcția cea bună, iar acest lucru este cel mai important în actuala etapă. Discuțiile continuă. Comisia Europeană este pregătită să furnizeze sprijinul necesar. Protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene este o sarcină importantă a Comisiei Europene și ne vom asigura că sunt furnizate fondurile necesare” pentru intensificarea operațiunilor Agenției Frontex. ”Opinia Comisiei Europene este că Bulgaria și România sunt pregătite din 2011 pentru a fi admise ca membri cu drepturi depline în Spațiul Schengen”, a declarat un reprezentant al instituției.
Foto: Profimedia
Citește și:
Aproximativ 20 de militari israelieni au fost uciși accidental în cursul ofensivei din Fâșia Gaza