De Crăciun, carnea de porc nu poate lipsi din meniul mesei tradiționale. Cei mai mulți români merg la supermarket, pentru a lua din timp cea mai bună carne, pe care să o congeleze pentru iarnă.
Nu toți românii știu însă cât timp rezistă, de fapt, carnea de porc la congelator și dacă are un „termen de expirare”.
Congelarea alimentelor reprezintă metoda tradițională de prelungire a duratei de valabilitate. Congelatorul abundă de carne, fructe, legume, mâncare gătită și aluaturi, gata să fie rumenite în cuptor.
O bucată de carne proaspătă rezistă la frigider cel mult cinci zile, iar una congelată, câteva luni.
Durata de congelare diferă însă în funcție de tipul cărnii. De exemplu, carnea de porc se ține la congelator undeva la 6-8 luni, dar rezistă și 12 luni.
Ei bine, dacă ai bucăți de carne de porc deja porționate pentru friptură, șnițele, acestea pot fi depozitate la congelator șase luni, în pungi vidate sau cu zip-lock, fără aer.
Notează pe pungi termenul de congelare și ce fel de carne se află în interior.
Carnea tocată poate fi ținută mai mult timp în congelator, până la opt luni sau chiar un an. Totodată, dacă ai o bucată generoasă de carne, care nu este tăiată sau carne afumată, le poți ține în congelator un an.
Nu ai voie să dezgheți și apoi să recongelezi carnea, fie ea de porc, vită, pasăre sau pește! Carnea poate fi păstrată la frigider 4-5 zile și rezistă bine dacă o marinezi/condimentezi.
Tipurile de carne trebuie marcate cu desene ce reprezintă animalele de care provin. În dreptul fiecărui simbol scrii 3 luni, 6 luni, 12 luni sau mai mult, pentru a ști ce scoți din congelator.
Dacă ți-e poftă de o friptură, trebuie să știi cum să dezgheți corect o bucată de carne. Dezghețarea durează câteva ore, dacă nu folosești cuptorul cu microunde, un procedeu nerecomandat, însă. Scoate carnea din congelator de seara și las-o în frigider până a doua zi dimineața, pentru a se decongela lent. Totodată, poți pune carnea congelată în apă rece, pentru a se decongela mai repede, recomandă ego.ro.
Sursa foto: PROFIMEDIA