România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari

România se înarmează cu temutele rachete anti-tanc JAVELIN. Pentagonul a dat „undă verde” tranzacției de 80 de milioane de dolari
Foto caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 13/12/2023, 09:08
Actualizat: 13/12/2023, 09:27

Pentagonul a dat undă verde pentru o potențială tranzacție prin care România ar achiziționa rachete de tip Javelin în valoare de 80 de milioane de dolari.

Rachetele Javelin sunt acele arme antitanc portabille care  și-au dovedit eficiența incredibilă în cadrul operațiunilor militare ale armatei ucrainene în războiul din Ucraina. Javelin a fost desfășurată pe scară largă în Afganistan și Irak pentru misiuni de luptă. Forțele americane și cele ale coaliției au efectuat cu succes peste 5.000 de angajamente cu sistemul de armament în Afganistan și Irak.

În luna august a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Companiei Naționale Romtehnica, a anunțat intenția de a achiziționa între 115 și 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD). La momentul respectiv, valoarea totală a acestei achiziții a fost estimată la 3,31 miliarde de lei (677,29 milioane de euro), inclusiv TVA.

Autoritatea contractantă a anticipat prezența a zece ofertanți, iar în situația în care s-ar înregistra mai mult de zece candidaturi admisibile, s-ar selecta primele zece în baza unui clasament determinat de cifrele privind livrările de produse similare în ultimii cinci ani, conform informațiilor obținute de Profit.ro.

Peste 50.000 de rachete Javelin și 12.000 de CLU sunt în prezent în serviciu în cadrul forțelor armate americane și în peste 20 de țări aliate. Se preconizează că Javelin va rămâne operațional în cadrul SUA până în 2050.

Cât de puternică este racheta Javelin?

Javelin este o armă antitanc portabilă dezvoltată de o societate mixtă (JV) a companiilor din domeniul apărării Raytheon și Lockheed Martin, denumită Javelin JV. Este trasă din umăr, dar poate fi lansată și de pe mai multe platforme instalate pe vehicule cu șenile, pe roți sau amfibii.

Raytheon este responsabilă de unitatea de lansare a comenzii Javelin (CLU), de unitatea electronică de ghidare a rachetei, de software-ul sistemului și de gestionarea ingineriei sistemului, în timp ce Lockheed Martin este responsabilă de vizorul rachetei, de inginerie și de asamblarea rachetei propriu-zise.

Javelin a intrat în producție la capacitate maximă în 1994, iar sistemul a fost implementat pentru prima dată în iunie 1996 de către armata americană la Fort Benning, Georgia, SUA.

Sistemul Javelin a intrat în serviciul operațional al armatei americane și al Corpului de pușcași marini, precum și al forțelor speciale australiene în timpul Operațiunii „Iraqi Freedom” din 2003 și este încă desfășurat în prezent în Afganistan. CLU este utilizat, de asemenea, în operațiuni de supraveghere. Modul de utilizare în mod autonom al CLU s-a dovedit a fi eficient în detectarea țintelor și recunoașterea câmpului de luptă atunci când a fost desfășurat în Afganistan și Irak.

Racheta a atins o rază de acțiune mai mare de 4.750 m (metri) în timpul unei demonstrații din februarie 2013.

Specificații tehnice

Sistemul Javelin este format dintr-un CLU reutilizabil și o rachetă modulară închisă într-un ansamblu de tub de lansare de unică folosință. Acesta poate fi utilizat pe timp de zi și de noapte și în toate condițiile meteorologice. Cu o greutate de transport de 6,4 kg, CLU încorporează o unitate pasivă de achiziție a țintei și de control al focului cu vizor de zi integrat și capacități de imagistică termică.

Vizorul utilizează tehnologia de imagistică termică de a doua generație a DRS Technologies, bazată pe ansamblul Dewar avansat standard. De asemenea, compania furnizează pentru vizor răcitoare cu piston dublu opus, mai silențioase.

Comenzile artileristului pentru sistemul de rachete se află pe CLU. Vizorul de zi este echipat cu o mărire de 4x, iar cel de noapte cu 4x, precum și cu 12x pentru vederea termică.Racheta are o rază de acțiune de la 65 m la 4.000 m în majoritatea condițiilor operaționale.

Racheta este echipată cu un detector de imagini în infraroșu, care se bazează pe o matrice de cadmiu și mercur cu telurură de mercur de 64 pe 64 de ochi în banda de undă de 8-microni până la 12-microni. BAE Systems Avionics furnizează dispozitive de căutare în infraroșu pentru rachetele armatei britanice.

Focosul tandem este echipat cu două încărcături modelate: un focos precursor pentru a iniția blindajul reactiv exploziv și un focos principal pentru a penetra blindajul de bază. Sistemul de propulsie este un proiect cu propulsoare solide în două etape, care asigură o lansare ușoară cu fum minim, potrivit army-technology.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Schimbare istorică în România. Se emite pentru maxim 2 ani
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Dieta mediteraneană era folosită de oameni și acum 4.000 de ani
×