Parohia Prundu I, din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon, și-a sărbătorit miercuri hramul. Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a fost decorat cu medalia creștin-ortodoxă „Neagoe Vodă Basarab”, distincție oferită de Înalt Prea Sfințitul Calinic Argeșeanul.
În zi de hram, credincioșii din această zonă a orașului au venit să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru mijlocirea patronului spiritual, Sf. Spiridon, care ocrotește de 145 de ani biserica situată la intrarea în oraș.
În acest context, președintele Consiliului Județean Argeș a primit medialia creștin-ortodoxă „Neagoe Vodă Basarab”, oferită chiar de Înalt Prea Sfințitul Calinic Argeșeanul.
Sunt onorat de primirea acestei medalii oferită de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului – AAM și vom continua să sprijinim, prin Consiliul Judetean Arges, bisericile din județul Argeș pentru că religia noastră ortodoxă reprezintă cel mai solid pilon al națiunii, iar bijuterille arhitectonice pline de spirit și de istorie din Argeș merită a fi susținute, a declarat Mînzînă.
Ion Mînzînă i-a adresat mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru medalia oferită.
„Pentru mine a fost o bucurie în plus, în această zi de mare sărbătoare, în care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi slujba parastasului pentru ctitorii, preoții şi binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul în Parohia Prundu I din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon. Mulțumiri Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru imaginile furnizate”, a adăugat șeful CJ Argeș.
În cadrul aceluiași eveniment a fost decorat și primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea.
Între anii 1876-1878, actuala biserică a fost construită de zid de binecredinciosul boier Andrei Ştefănescu, împreună cu soţia sa Anica şi cu copiii Dumitrache, Cleopatra, Paraschiva şi Lorica, aceasta fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.
În cei 144 de ani de existență, biserica a mai fost renovată în mai multe rânduri. Astfel locașul de cult aflat la intrarea în municipiul Pitești a fost resfințit de trei ori în anii 1932, 1949 și 1993, fiind executate de fiecare dată lucrări de restaurare a picturii.
În anul 2004 a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au montat geamuri şi tâmplărie nouă și a fost amenajat un parc în curtea bisericii.
Sursa/ Trinitas
CITIȚI ȘI: