Forțele Aeriene din cadrul NATO au fost în stare de alertă, în cursul nopții, din cauza incidentelor aeriene produse în apropierea frontierei Ucrainei cu România, iar piloții avioanelor militare germane au observat direct aeronave militare ale Rusiei, fără însă a primi ordinul de a le doborî.
Centrul Integrat pentru Operațiuni Aeriene din cadrul NATO a intrat în alertă de tip ”Alpha” miercuri în jurul orei 22.45 (ora României), în contextul în care armata rusă a utilizat aproximativ 70 de drone militare de tip Shahed 136, de fabricație iraniană, pentru a ataca porturi situate pe malul ucrainean al Dunării, în apropierea României. Una dintre drone a căzut pe teritoriul României, iar incidentul este considerat a fi semnificativ.
În cadrul alertei Forțelor Aeriene NATO, au fost trimise urgent avioane de tip Eurofighter ale armatei germane, iar echipajele au observat prin contact vizual direct aeronavele ruse, fără a primi ordinul de a le doborî, au declarat surse citate de agenția de presă DPA și de publicațiile Die Welt și Tagesschau.de.
Autoritățile române au emis un mesaj de avertizare RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în contextul atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene Reni și Izmail. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații.
Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu au fost mobilizate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi după-amiază, că protestează ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13 spre 14 decembrie într-un perimetru nelocuit aflat la circa patru kilometri de localitatea Grindu. MAE a anunțat convocarea ambasadorului Rusiei.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că la operațiunile din Ucraina participă 617.000 de militari ruși, inclusiv 244.000 mobilizați până în septembrie 2022. Acestea sunt primele date oficiale anunțate de Moscova până în prezent despre amploarea invaziei militare ruse, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”.
”Vă reamintesc obiectivele: denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, asigurarea unui statut de neutralitate. Soluția poate fi negociată sau obținută prin forță. Pace va fi când ne vom atinge obiectivele”, a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.
Statele Unite, Alianța Nord-Atlantică, Uniunea Europeană și Grupul G7 au impus sancțiuni masive Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.
Foto: Profimedia
Citește și: